Dit is de 700e spreuk van Bond Zonder Naam

© bond zonder naam

“Sommige dingen lijken rampen, maar zijn genaden.” Met die spreuk begon het allemaal in 1958. We zijn intussen bijna 60 jaar verder en Bond Zonder Naam brengt nog altijd elke maand een nieuwe spreuk uit. Deze maand is het de beurt aan nummer 700: “Alleen ogen die geweend hebben, kunnen helder zien.”

mtm

“Nu je het zegt, dat klopt. Hoewel er bijna 60 jaar tussenzit, passen beide spreuken inderdaad goed bij elkaar”, zegt Bond Zonder Naam-directeur Anniek Gavriilakis. “Ze bevatten hetzelfde inzicht: iets kan een tegenslag lijken, maar toch kan er een kans, een cadeau in schuilen. Als dat niet actueel is...”

© Serge Minten

Brainstormsessies

Om de 700e spreuk nog wat extra in de verf te zetten, organiseert Bond Zonder Naam ook twee “brainstormsessies”, waarop geïnteresseerden uitgenodigd worden om samen nieuwe spreuken te bedenken. “Het is niet uit een gebrek aan inspiratie dat we deze sessies organiseren”, aldus Gavriilakis. “Het is zo dat spreuken nu ook al ontstaan vanuit de samenleving zelf. Door in het dagelijkse leven aandachtig te luisteren naar wat mensen vertellen tegen elkaar, ontvangen we bruikbare gedachten als basismateriaal. Op 16 februari brainstormen we in Hasselt. Op 14 maart in Leuven.”

Criteria

Wie zich al wil voorbereiden: een spreuk moet aan de volgende criteria voldoen: “Een spreuk mag maximaal acht woorden tellen en moet ofwel een zinvol inzicht of een vraag die doet stilstaan bevatten.” Inschrijven voor de sessies kan via deze link.

200.000 abonnees

Heel wat Bond zonder Naam-spreuken behoren intussen tot het collectieve geheugen: “Verander de wereld. Begin met jezelf”, “Weer of geen weer, altijd welkom”. Al bijna 60 jaar hangen de spreuken van Bond zonder Naam in de Vlaamse huiskamers en keukens. Meer dan 200.000 Vlaamse gezinnen – een aantal dat nog elk jaar stijgt – zijn geabonneerd op de maandelijkse spreuken van Bond zonder Naam.

“Niet alleen woorden, ook daden”

Met de spreuken wil Bond zonder Naam ook vandaag nog mensen laten stilstaan bij zichzelf en elkaar, maar tegelijk ook een kritische stem zijn in het maatschappelijke debat. Aandacht voor een warmere samenleving en voor al wie daar dreigt uit te vallen, staan centraal in de werking.

“Spreuken zullen altijd ons visitekaartje blijven, maar achter onze spreuken schuilt een permanent aanbod voor onder andere kansarmen, nieuwkomers, (ex-)gedetineerden en mensen in eenzaamheid. Het blijft niet bij woorden, we gaan ook over tot daden. We organiseren sociale projecten, initiatieven voor mensen die uit de samenleving dreigen te vallen”, besluit Gavriilakis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen