Simpele rekensom maakt duidelijk: nieuwe wolvenwelpen zijn al geboren

Houthalen-Helchteren -

Een simpele rekensom leert specialisten dat er opnieuw welpen in Bosland zijn geboren. Meer is er nog niet bekend. Enkel August en zijn drie zonen werden nog gezien. “Die geboorte is niet meer dan logisch. Wat die drie wolven van één jaar oud gaan doen, is nu het spannendst!”

Mireille Maes

Een wolf en een wolvin die in februari samen zijn, hebben nu welpen. Voor Jan Loos van Welkom Wolf vzw is dit een simpel rekensommetje. “Vorig jaar werden de welpen - ze werden de Boslanddaltons gedoopt - op 27 april geboren. En nu gaat het niet anders zijn. Wolven worden in februari bevrucht en krijgen 63 dagen later welpen. Zo eenvoudig is dat, daar is niets spannends aan. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan. Maar Noëlla en August hebben vorig jaar bewezen dat ze goed voor hun kroost kunnen zorgen. Dat gaat dit jaar niet anders zijn.”

Rustiger

Bij de vzw merken ze de laatste weken duidelijk dat er wat minder zichtwaarnemingen uit Limburg komen. “Noëlla ligt ergens goed verstopt in een hol met haar welpen. August moet nu volle bak rondlopen, zijn gebied afbakenen en zorgen dat Noëlla voldoende voedsel heeft. Maar hij gaat dat goed doen. En dan heb je nog die drie bengels - de mannetjeswelpen van vorig jaar - die hun plan moeten trekken. Zijn zijn vorige week nog gesignaleerd op een akker in Helchteren. Wat die gaan doen, vind ik persoonlijk het spannendst in het wolvenverhaal. Gaan ze blijven en babysitten op de welpen of trappen ze het af? Daar ben ik echt nieuwsgierig naar. En uiteraard is het nu ook wachten op de eerste beelden van de welpen. Al zal dat nog wel een paar maanden duren voor ze het nest verlaten. Ik schat dat het al volop zomer gaat zijn voor ze zich laten zien.”

Maxima

Loos gaat er ook vanuit dat in Wallonië voor het eerst in ruim 100 jaar wolvenwelpen zijn geboren. “Specialisten van daar willen ze het nog niet met zoveel woorden zeggen, maar ook daar is het de logica zelf. Met enig voorbehoud; van Maxima, de wolvin van de Hoge Venen die een koppel vormt met Akéla, weten we nog niet dat ze vruchtbaar is. Maar alle vruchtbare wolvinnen in heel West-Europa werpen welpen rond deze tijd. In de Hoge Venen kan daar hooguit een paar weken vertraging op zitten, omdat het klimaat er bikkelhard is en de lente er nu nog moet beginnen.”

Uitsluitsel over een wolvennest op de Hoge Venen kan nog wel maanden op zich laten wachten. “Pas in de zomer gaan de welpen mee op uitstap en kunnen ze toevallig gespot worden, tenzij een wildcamera die klus eerder al zou klaren.”

Waarnemingen van wolven blijven welkom via Welkomwolf.be of 0495/32.53.30.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer