Direct naar artikelinhoud
NieuwsGrondwettelijk Hof

CD&V schuift Joke Schauvliege naar voor als kandidaat-rechter Grondwettelijk Hof

Joke Schauvliege.Beeld Thomas Sweertvaegher

Joke Schauvliege is kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Daarnaast schuift CD&V Sabine de Bethune naar voor. Dat schrijft De Standaard en het nieuws wordt in CD&V-kringen bevestigd.

Later dit jaar in juni vertrekt rechter Trees Merckx-Van Goey met pensioen. Het zitje van het oud-parlementslid voor CD&V gaat dan mogelijk naar ex-minister Schauvliege. De andere kandidaat is oud-Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V). Geïnteresseerden kregen tot woensdag de tijd om zich kandidaat te stellen.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit twaalf rechters: zes Franstaligen en zes Nederlandstaligen. Het gaat om zes ervaren juristen en zes gewezen politici, die minstens vijf jaar in een parlement moeten gezeteld hebben. De traditie wil dat een partij voor die tweede categorie steeds twee namen van kandidaten indient wanneer een rechter met pensioen gaat. Dat is wettelijk verplicht. De voordracht door Kamer of Senaat moet met een tweederdemeerderheid gebeuren.

Doorgaans gaat het om een ‘echte’ kandidaat en een tweede kandidaat om aan die wettelijke verplichting te voldoen. Het is niet zeker of dat hier het geval is. Volgens De Standaard zou het de bedoeling van de Bethune zijn zich volwaardig kandidaat te stellen. “Het zijn allebei gemotiveerde mensen die over de capaciteiten beschikken voor de functie”, luidt het binnen CD&V.

10 jaar minister

Schauvliege (51) was Vlaams minister van 2009 tot 2019. De Oost-Vlaamse stapte begin februari 2019 op als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Aanleiding was een uitspraak over de klimaatspijbelaars van Youth For Climate. Op een bijeenkomst voor landbouwers deed ze de klimaatspijbelaars af als een complot, en dat zou de Staatsveiligheid haar hebben toevertrouwd. Bij de regeringsvorming later dat jaar greep ze net naast het voorzitterschap van het Vlaams Parlement.

De Bethune (62) zetelt al jarenlang in de Senaat. Tussen 2011 en 2014 was ze voorzitster van de Hoge Vergadering.