Direct naar artikelinhoud
NieuwsLa Boum 2

Facebook blokkeert eventpagina van nepfestival ‘La Boum 2’

Het nepfestival La Boum trok op 1 april duizenden jongeren naar het Ter Kamerenbos in Brussel.Beeld Franky Verdickt

De eventpagina op Facebook voor La Boum 2 is niet meer. De sociaalnetwerksite laat weten dat het de pagina heeft geblokkeerd. Dinsdag werd er nog een woordvoerder van L’Abîme, het collectief dat op 1 mei een tweede ‘La Boum’ wil organiseren in het Ter Kamerenbos, verhoord en weer vrijgelaten door de Brusselse politie.

Wie op Facebook de pagina van het veelbesproken evenement probeert te bezoeken krijgt steevast de volgende boodschap te lezen: “Pagina is momenteel niet beschikbaar.” Facebook blokkeerde de evenementenpagina, dat gebeurde in overleg met het Brusselse parket, laat een woordvoerder van de sociaalnetwerksite donderdag weten. 

“De plaatselijke autoriteiten hebben ons op de hoogte gebracht dat de betreffende evenementpagina niet voldeed aan de huidige wettelijke eisen met betrekking tot COVID-19", zegt de Facebook-woordvoerder. “Wij hebben de inhoud grondig onderzocht en vervolgens besloten de evenementpagina te blokkeren.”

Verhoor

 De woordvoerder van L’Abîme werd dinsdagochtend meegenomen door de politie voor verhoor, maar is intussen weer op vrije voeten. Speurders verdenken hem van het oprichten van een privémilitie en aanzetten tot geweld. De woordvoerder, die intussen weer op vrije voeten is, voelt zich niet aangesproken door die beschuldigingen. “Ik organiseer helemaal niets”, zei hij achteraf in een interview.

Na de gebeurtenissen in het Ter Kamerenbos op 1 april kwam L’Abîme al snel op de proppen met een eventpagina op Facebook voor ‘La Boum 2’., dat op 1 mei op dezelfde plaats zou plaatsvinden. De pagina verzamelde razendsnel duizenden geïnteresseerden. Nog geen week na de chaos in Brussel stonden 15.000 mensen alweer (virtueel) te popelen voor het vervolg. 

De autoriteiten probeerden daarop tevergeefs de organisatie te contacteren. “We hebben contact gezocht, maar dat is nog niet gelukt omdat de organisatoren zich niet kenbaar hebben gemaakt”, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vorige week daarover. Een dag later nam L’Abîme contact op met Staatsveiligheid en het kabinet van Verlinden. De man die de mail verstuurde wordt dinsdagochtend meegenomen door de politie. 

De organisatoren van La Boum 2 zijn niet dezelfde als die van de eerste editie, aldus Verlinden.

1 april

In de loop van de maand maart ontstond op Facebook het festival La Boum in het Ter Kamerenbos, dat zogezegd op 1 april zou plaatsvinden. Met de belofte van acht podia en meer dan honderd dj’s trok het nepfestival zo’n 2.000 mensen - vooral jongeren - aan. Die probeerden er een feestje te bouwen zonder coronamaatregelen, waarop de politie ingreep. De kostelijke aprilvis zorgde uiteindelijk voor 34 gewonden, van wie 26 agenten. Ook zeven paarden liepen verwondingen op.