Direct naar artikelinhoud
AchtergrondLa Boum 2

Politie puzzelt manschappen bij elkaar op 1 mei, maar vooral het weer zal bepalen of ‘La Boum 2’ escaleert

De politie zette het waterkanon in op de eerste editie van La Boum.Beeld Belga

Weinig Brusselse politiemensen zullen morgen een vrije dag hebben. Terwijl er mogelijk duizenden feestvierders naar het Ter Kamerenbos komen voor protestfeest ‘La Boum 2’, zijn er op de Dag van de Arbeid nog veel meer evenementen en betogingen. Die vragen allemaal extra toezicht, al kan het weer een handje helpen.

“1 mei wordt een drukke dag”, zegt de Brusselse politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Allereerst zijn er de reguliere activiteiten, zoals de vakbondsacties die jaarlijks in Brussel plaatsvinden op die dag. Die zien er door corona anders uit dan gewoonlijk, maar we moeten er nog steeds op toezien dat de maatregelen worden nageleefd. Daarnaast zijn er betogingen van de cultuursector en sans-papiers, een fietstocht van ‘Cycle For Freedom’, enzovoort. We vangen ook signalen op dat er gele hesjes naar Brussel zouden komen. Daar moeten we allemaal rekening mee houden. En uiteraard hebben we nog onze ‘gewone’ opdrachten, die blijven doorlopen.”

De politie van Brussel krijgt daarom steun van andere lokale zones en de federale politie. Ook de cavalerie en het waterkanon zullen klaarstaan om — indien nodig — te worden ingezet. Op sociale media wordt immers een tweede editie van ‘La Boum’ aangekondigd, het protestfeest dat een maand geleden volledig ontspoorde. Hoeveel manschappen er in het Ter Kamerenbos zullen klaarstaan, wil de politie niet zeggen. “Daar doen we nooit uitspraken over”, aldus Van de keere.

Verwijderd van Facebook

De politie mag Ter Kamerenbos niet preventief afsluiten. Burgemeester Philippe Close (PS) zei eerder al dat het park open moet blijven voor wie wil ontspannen. De politie en stadswachters zijn wel de hele dag aanwezig om de coronamaatregelen te handhaven. Zo mogen bubbels buiten niet groter zijn dan tien personen en geldt in Brussel nog tot 8 mei een algemeen alcoholverbod in de openbare ruimte.

Ook hoeveel feestvierders de politie in het Ter Kamerenbos verwacht, wil woordvoerster Van de keere niet zeggen. “Daar ga ik geen voorspellingen over doen”, zegt ze. Op Facebook gaven ruim 8.000 mensen aan dat ze aanwezig zullen zijn op ‘La Boum 2’. Meer dan 17.500 profielen waren ‘geïnteresseerd’ in het evenement. Donderdagmiddag verdween de evenementenpagina echter plotseling van Facebook. De politie had eerder al een verwijderingsverzoek gedaan, maar het sociale netwerk weigerde toen omdat “zo’n verzoek van het parket moet komen”.

Verwijderd van Facebook
Beeld ZUMA Press

Roddels en complotten

Bronnen vertellen aan Het Laatste Nieuws dat er wordt uitgegaan van zo’n 5.000 deelnemers. “Het zal deels van het weer afhangen”, zegt een bron. “Ze geven zon, maar het wordt niet zo warm.” Ook in Telegramgroepen van L’Abîme — het collectief dat ‘La Boum 2’ organiseert — kijken deelnemers naar het weer. Ze hopen op een zonnetje, omdat dan de meeste mensen komen. Al schrikken eventuele regenbuien heel wat deelnemers niet af: “Een paraplu is veel meer dan bescherming tegen de regen”, zegt een lid. “Het beschermt ook tegen projectielen, drones, traangasgranaten en kan gebruikt worden als verdediging.”

In de chatgroepen circuleren daarnaast roddels over de inzet van het leger in het Ter Kamerenbos, en hier en daar duiken ook complottheorieën op met nepnieuws over het coronavirus of de vaccins. De leden van de groepen discussieerden de voorbije weken ook over de manier waarop ze in beeld willen komen. Sommigen vinden dat ze koste wat het kost vreedzaam moeten blijven, zodat het een feest blijft. De organisatie heeft naar eigen zeggen geen banden met de eerste editie van ‘La Boum’ en vindt dat zulke gewelddadige beelden — op 1 april raakten verschillende deelnemers en agenten gewond — het imago “verpesten”. Anderen vinden geweld dan weer niet noodzakelijk ongeoorloofd.