BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Burgers niet langer verplicht om te gaan stemmen bij lokale verkiezingen

BinnenlandDe Vlaamse regering heeft vrijdag definitief het licht op groen gezet voor een grondige hervorming van de lokale democratie. Bij de volgende lokale verkiezingen zal er geen opkomstplicht meer zijn en de invloed van de lijststem zal verdwijnen. Er komt ook een meer rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) spreekt van een “hoogdag voor de lokale democratie”.

229 reacties

  • Julien Van Damme

    1 jaar geleden
    Schaf de cumul dan ook af , wie minister is mag niet opkomen voor lokale verkiezingen . wie burgemeester wordt moet dat ook effectief zijn en zich niet laten vervangen door een ander . Nietwaar " Minister " Somers .
  • bob jansens

    3 jaar geleden
    de stemplicht werd ingevoerd om te vermijden dat knokploegen mensen uit "wijken met een ander gedacht" zouden verhinderen om hun stem uit te brengen oa. door intimidatie
  • Christel Bastiaens

    3 jaar geleden
    IK blijf stemmen en nu maar hopen dat de rest het ook doet . En nu maar hopen dat de jeugd het niet vergeet en dan zijn we binnen .
  • Ferdinand Nuyts

    3 jaar geleden
    Somers Open vld wil dat de laaggeschoolde niet gaan kiezen, om zelf geen kiezers te verliezen , laaggeschoolde zeggen foert tegen verkiezingen en dat mag niet gebeuren.
  • Jef joossens

    3 jaar geleden
    Stel nu dat zoals volgens de enquete VB de grootste word en Van Grieken recht heeft op de job van burgemeester wat gaan ze dan verzinnen?