Het logo van Intel bij het hoofdkwartier in Californië in de VS.
Volledig scherm
Het logo van Intel bij het hoofdkwartier in Californië in de VS. © AFP

Chipmaker Intel wil 8 miljard euro subsidies voor fabriek in Duitsland of Benelux

EconomieDe Amerikaanse chipmaker Intel staat open voor een fabriek in Europa, maar wil daar wel 8 miljard euro aan publieke subsidies voor krijgen. Dat zei topman Pat Gelsinger vrijdag in een interview met Politico Europe. Zonder steun van Amerikaanse en Europese overheden is het aantrekkelijker om een fabriek in Azië te openen, zei Gelsinger.

13 reacties

  • piet devlieger

    3 jaar geleden
    Intel zit hier wel Europa te chanteren dat het niet meer mooi is. Laat het mes langs 2 kanten snijden en laat Europa zelf een chipsfabriek bouwen - we hebben de know how - en hef zodra die klaar is serieuze invoerrechten voor de chips die van buiten Europa komen. Met 8 miljard euro kan je waarschijnlijk al een mooie fabriek bouwen en onafhankelijk blijven van die bandieten die hier toch nooit belastingen betalen. Maar om 'Europa' op één lijn te krijgen daarvoor is wel een ander verhaal.
  • Kevin van Goethem

    3 jaar geleden
    Als eurooa dit niet zou toelaten en doen, dan zijn ze nog dommer dan ik dacht. Hier wil je niet voor afhangen van een ander. Hier wil je juist in investeren ol anderen van ons te laten afhangen. Dit is naar toekomst toe super belangrijk en ook een drukkingsmiddel.
  • dirk belis

    3 jaar geleden
    Dat Europa zijn eigen fabriek start!.De kennis is er.Het hoogste percentage van hoog opgeleide mensen in de VS zijn allemaal Europeanen en anderen. .We hebben de VS absoluut niet nodig.
  • An Vanden Bossche

    3 jaar geleden
    Intel wil vooral gratis beroep doen op de producten van ons gratis onderwijs. In Azie en de VS zijn er niet genoeg geschoold Het lijkt interessanter dat Intel zijn fabriek elders bouwt en we 8 miljard invoerrechten heffen toch? Dat scheelt hem 16 miljard.
  • De Waarheid

    3 jaar geleden
    Ze plaatsen geen fabriek in Azië omdat ze schrik hebben dat hun technologie dan gekopieerd zal worden. Geen subsidies geven, maakt de werkmens enkel de dupe want die moet toch die 8 miljard terug ophoesten aangezien Intel zo weinig mogelijk belasting betalen zal afdwingen.