Direct naar artikelinhoud
NieuwsVooruit

► Conner Rousseau: ‘Deze 1 mei staat in het teken van een nieuwe strijd’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Photo News

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stuurt iedereen het weekend in met een 1 mei-toespraak die op de verschillende kanalen van de socialistische partij is verschenen vrijdagavond. Hij heeft het uiteraard over de coronapandemie, maar toch vooral over solidariteit en het ‘cruciale belang om de juiste keuzes te maken’.

Bekijk hier de 1 mei-toespraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau:

Video wordt geladen...

“Eindelijk kunnen we vanaf volgende week eenen drinken op het terras van ons favoriete café”, zo steekt de voorzitter van wal. Hij voegt er wel meteen aan toe dat we nog even verantwoordelijk moeten blijven, “om levens te blijven redden en onze vrijheid terug te winnen”.

Rousseau vertelt over de eerste keer dat hij Dag van de Arbeid mee vierde als kind, over “het vuur, de strijdvaardigheid en de solidariteit” waar hij getuige van was. En hoe de jonge socialist toen al droomde om dat zelf ooit te mogen doen: “Speechen om samen voor iets op te komen, samen te strijden én die strijd trots te tonen.” 

Hij hekelt de vraag of Dag van de Arbeid nog wel nodig is vandaag: “Aan degene die dat denkt, stel ik de vraag: is dat wel zo? Want kijk anders eens rond u: op dit moment is werkelijk iedereen aan het strijden.” 

“De strijd is nog niet gestreden. Integendeel zelfs, deze 1 mei staat in het teken van een nieuwe strijd.” Het is volgens Rousseau dan ook van “cruciaal belang om de juiste keuzes te maken om ons land straks samen weer op te bouwen”.

De Vooruit-voorzitter maakt ook gebruik van de gelegenheid om te refereren aan het mislukte loonoverleg van deze week. Wie de handen uit de mouwen steekt en bijdraagt aan succes moet daar altijd een beloning voor krijgen, en zelfs geen wet uit verleden mag daar tussenkomen, klinkt het. “Als men blijft vinden dat er geen ruimte is om die werknemers een deftige opslag te geven, wel, dan is er ook geen ruimte om aandeelhouders een opslag te geven.” Een directe verwijzing naar het loonoverleg waarbij liberalen en socialisten lijnrecht tegenover elkaar staan.

Om af te sluiten wenst Rousseau zijn kijkers nog ne goeien eerste mei toe: “Wanneer de toekomst alle kanten uit kan, en zeker na deze crisis,  zijn het altijd socialisten die ervoor zorgen dat ze de juiste kant opgaat. Let’s do this. Allemaal samen. VOORUIT! Ne goeien eerste mei.”