De gascentrale van Luminus in Wondelgem.
Volledig scherm
De gascentrale van Luminus in Wondelgem. © Wannes Nimmegeers

België krijgt er twee of drie gascentrales bij: “Onmogelijk te aanvaarden”, reageren milieubewegingen

De komende jaren worden in ons land twee of drie nieuwe gascentrales gebouwd. Dat heeft de ministerraad beslist. De nieuwe gascentrales moeten ervoor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken. De milieubewegingen reageren scherp op het CRM-mechanisme, dat door Groen-minister Tinne Van der Straeten en de regering werd goedgekeurd. “Subsidies voor fossiele brandstoffen kunnen we onmogelijk aanvaarden”, klinkt het.

173 reacties

  • suzanna deprez

    2 jaar geleden
    Na het lezen van een aantal reacties hier kan ik alleen maar tot het besluit komen dat de meeste mensen niet weten waar ze over bezig zijn Nieuwe gascentrales zijn NIET mega vervuilend en we zullen ze nodig hebben Een nieuwe kerncentrale is vreselijk duur,ga naar EDF en je kan het zien Kernenergie is NIET goedkoop Mr Hendricks want de sanering zal 10 tot 12 jaar duren aan een MILJARD per jaar en er is geen kat die weet woie dat zal betalen Stop met naief te zijn mensen
  • lilianne van neylen

    3 jaar geleden
    Hie is het mogelijk dat wij allemaal vanaf 2039 hybride of elektrisch MOETEN rijden en dat een regering samen met Europa de mega vervuilende gascentrales mogen bouwen en er nog voor betaald worden! Wij de kosten voor propere auto’s en ondertussen wordt die verwachtte, goede luchtkwaliteit al teniet gedaan voor ze er is en dat door die zelfde politieke regelgevers! Ongelooflijk ziekelijk!
  • Andr� lernout

    3 jaar geleden
    Ze denken nu na de kernenergie betere en propere brandstofcentrales te plaatsen. Hewel bende dommeriken, dit is een zéér grote misvatting. Kernenergie van de laatste generatie had al lang in bedrijf moeten zijn waaronder 2 centrales in Doel! Klungelt maar verder zoals bij 3M, die zijn nu ook wakker gesprongen "van niets bewust".
  • Koert Hendrickx

    3 jaar geleden
    Graag verder met de kerncentrales aub. Goedkope en propere energie. Wat hebben die groene jongens daar in feite tegen ?
  • marc van de poel

    3 jaar geleden
    Per definitie heb ik niet veel problemen met gascentrales. Ik heb wel problemen met de subsidies die men aan vervuilende centrales geeft EN subsidies die men aan elektrische wagens geeft, die met vervuilende stroom rondrijden. Hypocrisie ten top.