Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames zakt onder de 200 per dag

De voorbije week zijn er gemiddeld 197,6 covidpatiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 16 procent in vergelijking met een week eerder. Het is al 22 maart geleden dat het gemiddeld aantal opnames onder de 200 per dag lag.

wle
Bron: BELGA

Dat blijkt uit de cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano zaterdag heeft vrijgegeven. Door de tragere instroom van nieuwe patiënten neemt de druk op de ziekenhuizen af. In totaal liggen momenteel 2.707 patiënten (-8 procent) in de Belgische ziekenhuizen. De dalende trend zet zich aan een trager ritme ook door op de afdelingen intensieve zorg: daar liggen nog 854 (-5 procent) mensen met covid-19. 510 van hen liggen nog aan een beademingstoestel.

Ook het aantal besmettingen daalt licht. Tussen 21 en 27 april, de meest recente periode waarvan volledige cijfers beschikbaar zijn, hebben elke dag gemiddeld 3.212 mensen positief getest op covid-19. Dat is een daling van 11 procent. Maandag en dinsdag, de meest recente dagen waarvan de cijfers definitief zijn, is er sprake van een duidelijke daling tegenover dezelfde dag een week eerder. De daling van het gemiddelde lijkt zich ook de komende dagen te zullen voortzetten.

Er werden dagelijks ongeveer 44.700 tests uitgevoerd, een stijging van 9 procent tegenover de voorgaande periode. De positiviteitsratio blijft intussen voorzichtig verder dalen, nu tot 8,2 procent.

Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,89. 100 covid-patiënten geven de ziekte dus door aan gemiddeld 89 anderen, wat betekent dat de epidemie aan kracht blijft afnemen.

Ook het aantal overlijdens zit weer in dalende lijn met gemiddeld 37,7 overlijdens per dag (-4,3 pct).

Ondertussen kregen 2.938.986 inwoners van ons land een eerste dosis van het coronavaccin. 800.869 van hen zijn al volledig gevaccineerd. De sterkst gevaccineerde leeftijdsgroep zijn de 75 tot 84-jarigen. 90 procent van hen kreeg al een vaccin toegediend.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.