© ATV

Puppy House grotendeels vrijgesproken voor verkoop zieke hondjes, wel forse boete opgelegd

De zaakvoerders van Puppy House uit Boechout zijn vrijdag grotendeels vrijgesproken voor het verkopen van zieke hondjes uit Oost-Europa. Ze werden wel veroordeeld voor het importeren van puppy’s zonder zelf voldoende honden te kweken en voor inbreuken op de milieuwetgeving. Mathieu C. (59), Louisa T. (65) en de zaak zelf kregen in totaal voor 70.000 euro aan boetes opgelegd. De rechtbank verklaarde voor 200.000 euro aan illegale vermogensvoordelen verbeurd.

blg
Bron: BELGA

Puppy House, dat nu Happy Doggy heet, en zijn zaakvoerders kregen in 2017 al een boete opgelegd voor het schenden van het dierenwelzijn. Ze hadden bijna vierhonderd hondjes laten overkomen uit Tsjechië, hoewel ze nog te jong en te zwak waren om vervoerd te worden. Puppy’s waren kort na aankoop ziek geworden en zelfs gestorven. De rechtbank had toen 191.000 euro verbeurdverklaard.

Een jaar na dat vonnis waren er bij dierenrechtenorganisatie GAIA opnieuw klachten binnengelopen over hondjes die bij de beklaagden werden aangekocht en een ziekte bleken te hebben. GAIA stapte naar het parket en stelde zich samen met negentien hondeneigenaars burgerlijke partij.

2,2 miljoen euro

Het openbaar ministerie had bij de behandeling van de zaak in maart voor 160.000 euro aan boetes gevorderd en de verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro. De procureur had ook een levenslang verbod op het houden van dieren en de sluiting van de zaak geëist. De beklaagden hadden de tenlasteleggingen betwist en de vrijspraak gevraagd.

De rechtbank vond het slechts in één geval bewezen dat Puppy House een hondje met duidelijke ziektesymptomen had verkocht. De eigenaar kreeg 5.244 euro schadevergoeding toegekend. De vorderingen van de achttien overige eigenaars, alsook die van GAIA, werden ongegrond verklaard.

Dierenartsen vrijgesproken

Puppy House werd verder nog veroordeeld omdat het te weinig honden had gekweekt en vooral puppy’s had ingevoerd, en voor het houden van te veel honden in een woongebied. Op het gevorderde verbod op het houden van dieren en de sluiting van de zaak, ging de rechtbank niet in. De drie dierenartsen die mee terecht stonden voor het stelselmatig inkorten van de quarantaineperiode, zodat de hondjes sneller verkocht konden worden, werden vrijgesproken.

GAIA reageerde teleurgesteld op het vonnis. “We hadden op een zwaardere veroordeling gehoopt. De verbeurdverklaring en de boetes zijn niet van die aard om de praktijken van Puppy House/Happy Doggy een halt toe te roepen”, stelde voorzitter Michel Vandenbosch. De dierenrechtenorganisatie overweegt om in beroep te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen