Het wordt een druk 1 mei-weekend voor de politie ©  rr

Politie zet zich schrap: ‘La Boum 2’ komt eraan, maar ook de cultuursector breekt uit

Zaterdag 1 mei, Dag van de Arbeid, wordt geen vrije dag voor de Brusselse politie. Ze zullen alle manschappen goed kunnen gebruiken. Er is de tweede editie van ‘La Boum’, het feest dat begin april ontaardde in een veldslag tussen jongeren en agenten waarvoor premier De Croo vrijdagavond nog een ultieme oproep deed om er weg te blijven. Maar dat is niet het enige. Ook de cultuursector is dingen van plan. Politie en parket gaan ingrijpen waar nodig, klinkt het.

Thierry Goeman

Mensen breken dit weekend massaal uit hun kot. Zeker in de hoofdstad. Bij de Brusselse politie waren de voorbereidingen vrijdag volop aan de gang om een tweede ‘La Boum’-veldslag te vermijden. Officieel wil men het niet gezegd hebben. maar de manschappen op het terrein vrezen dat het nog erger wordt dan begin deze maand. Want ook al heeft Facebook het evenement intussen op vraag van politie en parket verwijderd, verwacht wordt dat een paar duizend jongeren zullen afzakken naar het Ter Kamerenbos. Dat blijkt ook uit een nieuw evenement met die naam, waarop al 4.000 mensen interesse tonen om aanwezig te zijn.

Het zijn trouwens niet alleen jongeren die gewoon een dagje willen genieten. Volgens het Franstalige weekblad Moustique, dat versleutelde berichten kon inkijken, zouden extremistische groeperingen afgesproken hebben om naar Ter Kamerenbos te komen om een potje te vechten met de ordediensten. Samen met de harde kern van het gele hesjesprotest. Maar Dave Monfort, woordvoerder van La Boum 2, zegt dat het geruchten zijn die nergens op gebaseerd zijn.

Niet toegelaten

In een gezamenlijk persbericht laten de Brusselse politie en parket vrijdag wel weten dat het evenement, een initiatief van het collectief L’Abîme, niet toegelaten is en dat iedereen die tijdens de bijeenkomst wordt geverbaliseerd voor niet-naleving van de coronamaatregelen ook zal vervolgd worden.

“Indien nodig zal de politie ook ingrijpen’, klinkt het. Vorige editie eindigde La Boum in een ware veldslag waarbij tientallen gewonden vielen en jongeren nadien beweerden dat de politie te hard had opgetreden.

Hoeveel politieagenten nu worden ingezet, wil de woordvoerder van de Brusselse politie niet zeggen. “Dat doen we nooit, bij geen enkele ordedienst”, klinkt het. Maar ze zullen met enkele honderden zijn. In gevechtsuitrusting. Maar ook de cavalerie wordt naar het Ter Kamerenbos gestuurd. Net als de hondenbrigade en meerdere sproeiwagens. Celwagens worden klaargehouden om amokmakers in op te sluiten en af te voeren. En vanuit een politiehelikopter en met drones zal alles in de gaten worden gehouden, zodat er snel kan ingegrepen worden indien nodig.

De politie hoopt dat het allemaal niet nodig zal zijn. “We willen niet provoceren en zullen ons zo veel mogelijk afzijdig houden. Maar met de eerste La Boum in het achterhoofd, kunnen we niet anders dan ons op alles te voorzien.”

Vrijdagavond liet de woordvoerder van La Boum aan Dernière Heure nog weten dat ze mogelijk op het laatste moment nog uitwijken naar een andere locatie. Blufpoker of niet, bij de politie weten ze het ook niet. Maar het maakt voor hen weinig verschil, klinkt het.

Valstrik

Premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden deden vrijdagavond nog een ultieme oproep om niet af te zakken naar het illegale evenement La Boum 2. “Men probeert een valsstrik te creëren om de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van”, zei De Croo vrijdag na afloop van de ministerraad.

Verlinden benadrukt dat er “geen enkele toelating is gegeven of gevraagd door de organisatoren van La Boum 2, hoewel we testevenementen mogelijk hebben gemaakt”.

Maar niet alleen uit politieke hoek, ook de woordvoerder van de Europa Ziekenhuizen, met vier sites in Brussel en omgeving, vragen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Een van de ziekenhuizen ligt vlakbij het park. “De opname van een groot aantal patiënten ten gevolge van dergelijke evenementen riskeert de continuïteit van de zorgen in deze moeilijke periode in het gedrang te brengen. Wij rekenen op de burgerzin, het verantwoordelijkheidsgevoel en het gezond verstand van eenieder en roepen op om niet deel te nemen aan dit evenement”, zegt het directiecomité in een mededeling.

Cultuursector breekt uit

Maar ook met de cultuursector zal de politie mogelijk de handen vol hebben zaterdag. Niet dat daar meteen rellen worden verwacht. Maar ‘Still Stand for Culture’ organiseert van 30 april tot 8 mei een 200-tal evenementen in Brussel en Wallonië. Van optredens tot films. En dat mag nog altijd niet volgens de huidige coronamaatregelen van de regering.

In Brussel alleen openen op 1 mei een dertigtal cultuurzalen de deuren en de meeste evenement zijn al uitverkocht. Zo zal je in cinema Vendôme, in hartje Brussel, eindelijk nog eens naar de film kunnen. Verspreid over de stad worden ook optredens en theatervoorstellingen georganiseerd. “Allemaal coronaproof”, benadrukt Gwenaël Breës van ‘Still Stand for Culture’.

Dat er al gedreigd werd met boetes van 4.000 euro voor de organisatoren en tot 750 euro voor wie komt kijken, deren organisatie en publiek blijkbaar niet. Want de meeste evenementen zijn uitverkocht.

Concerten niet aangevraagd

“Omdat de plaatsen beperkt zijn. Want alles gebeurt veilig. Met mondmaskers, handgel en social distancing. En als men toch boetes zou geven, gaan we massaal in beroep, zo is al afgesproken”, zegt de organisatie.

Expliciet verboden werden de evenementen niet. “Omdat ze gewoon niet zijn aangevraagd”, zeggen verschillende Brusselse lokale besturen ons. “En als men dat gedaan had, konden we niet anders dan weigeren. Omdat de coronamaatregelen zulke evenementen binnen nog altijd niet mogelijk maken.”

Burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) van Schaarbeek heeft zaterdagavond één van de grotere evenementen in haar gemeente. Alle tickets voor het optreden in de Hallen van Schaarbeek zijn de deur uit. “Ik begrijp dat mensen weer naar optredens willen, maar ze moeten wel op wettelijke basis georganiseerd worden. En dat is hier dus niet het geval. Maar het is aan de politie, zegt ze, om op te treden als dat nodig zou blijken.”

En daar houdt het niet op. Want nog zaterdag zijn er in het centrum nog een aantal kleinere manifestaties van onder meer de cultuursector en de horeca.