Artsen in opleiding dreigen met staking vanaf 20 mei

Bron: BELGA

De Franstalige artsen-specialisten in opleiding zullen vanaf donderdag 20 mei voor onbepaalde duur het werk neerleggen. Dat heeft Jean-Michel Mots, voorzitter van het Franstalige Cimacs (Comité inter-universitaire des médecins assistants candidats spécialistes) zaterdag aan Belga gezegd. Hij bevestigt daarmee een bericht van “De Specialist”. Maandag wordt een stakingsaanzegging ingediend bij de ziekenhuizen.

“Zonder aanvaardbaar akkoord op 19 mei gaan we in staking”, klinkt het. Bedoeling is om in de aanloop naar die datum ook al kleinere acties te voeren. Volgens een bericht van Cimacs op Facebook wordt vandaag/zaterdag 1 mei symbolisch gestart met een “fase met passief protest”. “Dat zal doorgaan tot de datum van de totale staking van alle arts-specialisten in opleiding die u verzorgen in de frontlinie van de ziekenhuizen in heel België”, luidt het.

De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) hoopt de komende 20 dagen op een constructief overleg. Indien de onderhandelingen binnen Nationale Paritaire Commissie voor Geneesheren-Ziekenhuizen (NPCGZ) geen acceptabel en concreet voorstel opleveren voor verbetering van het sociaal statuut en de sociale rechten van arts-specialisten in opleiding, zal een vierentwintiguursstaking worden georganiseerd in de ziekenhuizen, klinkt het daar.

De arts-specialisten in opleiding zijn al langer ontevreden over de geplande aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het voorstel dat nu op tafel ligt, betekent volgens de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding “meer achteruitgang dan vooruitgang”. “Zo zouden ze bij ziekte vanaf dag 1 ten laste van het ziekenfonds vallen, worden de wachtdiensten niet bijkomend vergoed en wordt er geen onafhankelijk controlesysteem geïmplementeerd dat de naleving van de wet moet garanderen”, zo klonk het eerder deze week.

LEES OOK. Artsen in opleiding klagen “uitbuiting” aan

Volgens de Franstalige organisatie Cimacs worden sommige kandidaat-artsen onder druk gezet of bedreigd door erkende artsen, stagebegeleiders en instellingen. “We hebben onze juridische dienst versterkt en we zullen elk geval van mogelijk machtsmisbruik voorleggen aan onze advocaten”, zegt Cimacs-voorzitter Jean-Michel Mots.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen