Direct naar artikelinhoud
LiveblogLa Boum 2

▶ Live - ‘La Boum 2’: 60 arrestaties bij ontruiming Ter Kamerenbos

De politie ontruimt het Ter Kamerenbos.Beeld AFP

Het Ter Kamerenbos in Brussel wordt ontruimd nadat duizenden feestvierders afzakten naar ‘La Boum 2’. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Video. Politie ontruimt Ter Kamerenbos

Video wordt geladen...

Live

  1. Politie meldt 60 arrestaties

    De rust is teruggekeerd in de omgeving van het Ter Kamerenbos. Sinds 22 uur is ook de avondklok van kracht in de hoofdstad.

    De politie laat weten dat er zaterdagnamiddag en -avond zestig mensen zijn opgepakt die deelnamen aan het illegale evenement La Boum 2.

    De Brusselse politie heeft op Twitter een bericht geplaatst met bedankingen van de korpschef en de burgemeester aan alle agenten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Ontruiming Ter Kamerenbos: wat we nu weten

    • In het Ter Kamerenbos heeft de Brusselse politie met moeite de deelnemers aan het illegale evenement La Boum 2 uit het park verdreven. Van de paar duizend mensen die omstreeks 17 uur aanwezig waren, heeft een groot deel de omgeving al verlaten, maar een aanzienlijke groep deelnemers was niet van plan om te vertrekken.

    • Bij de rellen tussen parkbezoekers en de politie zijn volgens VTM Nieuws zeker 3 mensen gewond geraakt. Een persoon raakte lichtgewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Twee agenten liepen eveneens lichte verwondingen op. Er werden ook 15 administratieve aanhoudingen verricht en één gerechtelijke (voor verboden voorwerpen).

    Beeld Tim Dirven

    • Rond 16.30 uur hadden zich een paar duizend mensen verzameld in het park, al leken weinigen van hen van plan om er een echt feest van te maken. 

    Beeld Tim Dirven

    • De politie maande de menigte meermaals aan de coronamaatregelen na te leven maar besloot rond 17.30 uur het park te ontruimen. Daarvoor werden tientallen agenten in wapenrusting ingezet, die op een lijn door het park trokken. Ook de vier aanwezige waterkanonnen kwamen in actie.

    Beeld Tim Dirven
  3. Kat-en-muisspel blijft duren

    De politie trekt op dit moment barricades op aan de uitgangen van het Ter Kamerenbos om het volk uit het park te houden.

    Nog een paar honderd manifestanten blijven een kat-en-muisspel spelen met de politie. Sommigen proberen via de bosjes het park weer binnen te raken. Anderen verzamelen buiten het park. De politie zet opnieuw traangas in om de vuurstokers te verjagen.

    Beeld REUTERS
  4. De geur in het Ter Kamerenbos is indringend: rook en traangas. De actie lijkt zich gecentreerd te hebben rond het grote vuur waar enkele hardnekkige manifestanten stand houden. Stapsgewijs rukt de politie op. Boven de hoofden cirkelen de politiehelikopters.

  5. Enkele relschoppers blijven uitdagen

    Enkele relschoppers zijn volledig in het zwart gehuld met een zwarte kap over het hoofd. Zij blijven de politie uitdagen. Er verzamelt zich een nieuwe groep rond het vuur dat steeds groter lijkt te worden. Er wordt met glas gegooid. 

    De sfeer is bijzonder grimmig. De politie zet traangas en waterkanon in, maar enkelingen gooien de bommetjes gewoon weer richting politie.

    Nieuwsgierigen worden gedwongen het op een lopen te zetten. Relschoppers blijven stand houden terwijl de politie chargeert.

  6. Politie wordt bekogeld, stapel hout staat in brand

    De politie waarschuwt, na de inzet van het waterkanon, nogmaals de menigte en vraagt hen het park te verlaten. Enkelen willen niet wijken. Onze journaliste stelt zelfs vast dat een fiets wordt afgebroken. Met de onderdelen wordt naar de politie gegooid. Ook verkeerslichten moeten er nu aan geloven.

    Een deel van de massa heeft zich verplaatst naar een ander veld honderd meter verderop dat zich in een rookpluim hult. Ook hier wordt waterkanon en traangas ingezet.

    Een grote stapel hout en afval staat in brand.

  7. ‘Man aangereden door waterkanon’

    Volgens persagentschap Belga is bij de ontruiming van het Ter Kamerenbos een deelnemer van La Boum 2 aangereden door een waterkanon van de politie. De man verloor even het bewustzijn en werd met een hoofdwonde overgebracht naar het ziekenhuis.

    Volgens de politie van Brussel zou het niet om een aanrijding gaan, maar om ‘een man die geraakt werd door de waterstraal van een sproeiwagen’.

    De politie zet traangas in.Beeld Marc Baert
  8. ‘Hier ga ik vanavond om huilen’

    Het waterkanon lijkt efficiënt. Het veld lijkt bijna ontruimd, maar de gemoederen geraken verhit rondom het veld. Velen vinden de actie van de politie disproportioneel, maar zagen ook niet waar het ontspoorde.

    Ezra zit in de organisatie van La Boum. Hij had zich opgesteld tussen politie en relschoppers en draaide zich regelmatig naar de politie om om zich te excuseren voor de voorwerpen die werden gegooid. “Dit is niet waar La Boum voor staat. Dit waren niet onze mensen. Wij zijn voor vreugde. Wij zijn niet tegen de politie. Dat het zo escaleert is om te huilen. Hier ga ik vanavond om huilen.”

    Op het veld lijkt de rust weergekeerd. Enkele mensen gooien zelfs een frisbee heen en weer. De politie staat echter nog steeds opgesteld op de paden errond. In een colonne rijden de waterkanonnen terug naar het beginpunt, het voetvolk drijft het volk ondertussen naar de uitgangen.

    Er worden nog af en toe bommetjes gegooid en “nazi” geroepen maar de massa is al flink uitgedund. Het waterkanon wordt echter nog af en toe kort ingezet.

  9. Politie ontruimt Ter Kamerenbos: waterkanon en politie te paard ingezet

    De Brusselse politie meldt op Twitter dat er wordt overgegaan tot ontruiming van het Ter Kamerenbos, wegens "niet naleving van de sanitaire maatregelen". 

    Onze journalist ter plaatse meldt dat waterkanonnen en traangas worden ingezet. Er wordt ook gechargeerd met politie te paard. 

    Het waterkanon jaagt de massa het park uit.Beeld Marc Baert
  10. Mensen beklimmen waterkanonnen

    Er staan intussen drie waterkanonnen paraat, al komen die voorlopig niet in actie. Enkele mensen beklimmen de kanonnen en steken witte rozen achter de ruitenwissers.


    Beeld AP

    Ondertussen lijkt er sprake van een tweedeling op La Boum 2. Op het veld wordt gedanst en geknuffeld, voor de waterkanonnen worden leuzes gescandeerd en spandoeken hooggehouden.

  11. Manifestanten vormen blok voor waterkanonnen

    Voor de waterkanonnen is er een kleine clash. Enkele manifestanten roepen op om water te spuiten: “On a soif”. Ze gooien met projectielen terwijl anderen hen terechtwijzen en zeggen dat dit vooral vreedzaam moet zijn. “Dat is een krachtiger signaal dan geweld.”

    Enkele mensen vormen een ketting tussen de politie en het veld. Manifestanten vormen ook een blok voor de waterkanonnen, waarvan er een alvast water lekt. 

  12. Waterkanonnen komen aangereden

    In de buurt van de vijver, waar het een maand geleden helemaal uit de hand liep tijdens de eerste editie van La Boum, is intussen een waterkanon uitgerukt, samen met een hele rij extra politiewagens. 

    De sfeer wordt daardoor wat grimmiger. De politie wordt uitgejouwd en er wordt een voetzoeker gegooid.

    Enkele jongeren bekogelen de politie met glazen flessen. Intussen is de politie op sommige plaatsen tussengekomen, en zijn er enkele vechtpartijen ontstaan.

    Ondertussen roept een drone tevergeefs op om de actie te beëindigen en de plek te verlaten.

    Beeld REUTERS
  13. La Boum 2 start meteen grimmig

    De politiehelikopter vliegt over en heel het veld zwaait enthousiast onder veel gejuich naar boven. Voorlopig is er effectief vooral veel “vreugde” maar gaat het er niet bijster covid-proof aan toe. Heel af en toe weerklinkt een bommetje. Jongeren zijn een kleine circlepit gestart en scanderen: ‘Waar is da feestje?’. Er ontploft nog bommetje terwijl omstanders ‘liberté’ scanderen. 

    De namiddag start grimmig als de massa op de been komt en de politie zich mengt. Er weerklinkt boegeroep. Er wordt weer met blikjes, flessen en bolletjes gegooid.

    Politiecombi’s rijden het grasveld op. Heel veel smartphones worden gericht op elke daad van de politie. Enkele mensen maken vredestekens en komen tussen de politie en mensen staan.

    Maar dat grimmig sfeertje gaat weer liggen als de politie zich terugtrekt en niet meer in riot gear tussen het volk staat. Er wordt gezongen, gescandeerd en gedanst. Op een paar voetzoekers na is het vreedzaam.

    Een man trekt ten aanval tegen de politie.Beeld REUTERS

    Een drone die overvliegt kondigt tevergeefs maatregelen af. ‘Zorg dragen voor jezelf en anderen. Respecteer de bubbels. Hou afstand en draag mondmasker.’ Telkens de drone over vliegt steken mensen hun middenvinger ernaar op.

  14. Picnickers maken ruimte voor politie

    De picnickers en wandelaars met hond beginnen te vertrekken nu de politie zich verzamelt. Het volk neemt ondertussen beduidend toe.

    Nurses For Freedom deelt witte rozen uit aan de jongeren die zich beginnen verzamelen en dansen om hun steun te betuigen. De groep dronken mannen die ‘BUKAKE’ roept krijgt geen bloem.

  15. Tom Meert van EuropeansUnited en Free The Children is hier vandaag ook aanwezig. Hij flyert voor de vreedzame manifestatie die hij organiseert op 29 mei in het Terkamerenbos. “Tegen disproportionele maatregelen, voor democratie en voor mensenrechten. Wij hebben niets te maken met complottheorieën zoals Bill Gates en dergelijke. Het is wel jammer dat dit nu gekaapt wordt.”

    Ook Nurses For Freedom verzamelt zich. In een Facebookgroep met 6.000 leden werd opgeroepen zich in het wit te kleden en witte rozen mee te nemen om uit te delen aan de politie. Het doel is om een front te vormen tussen de feestvierders en de ordehandhaving. Sommigen dragen een wit vest dat uit een ziekenhuis lijkt te komen, maar niemand wenst commentaar te geven over het doel van vandaag en of ze daadwerkelijk in de zorg werken.

    Nurses For Freedom verzamelt zich.Beeld ks
  16. ‘Jeugd steunen en vrijheid vieren’

    Een dame met een zelfgehaakte schapenhoed legt uit: “Ik ben hier vandaag om de jeugd te steunen en de vrijheid te vieren. Het hele land wordt gegijzeld door Vandenbroucke, voor een virus dat niet eens erg is. Waarom proppen ze ons anders met twintig in een politiebusje als samenkomen zo onveilig is. Dit is niet mijn eerste manifestatie, ik ben al gepeppersprayd geweest. Maar ik sta in mijn recht. Deze bijeenkomst is niet illegaal, het optreden van de politie wel.”

    Beeld ks
  17. Voorlopig is alles rustig in Ter Kamerenbos. Mensen zitten nog in hun bubbels van tien, maar het volk begint stilaan toe te stromen.

    Er weerklinken een aantal luide knallen over het grasveld, het is onduidelijk van waar het komt, maar het verzamelde volk juicht luid. 

  18. Politie massaal ter plaatse in Ter Kamerenbos

    De politie zal straks massaal aanwezig zijn in het Ter Kamerenbos. Zestien infanteriepelotons met elk 40 agenten houden zich klaar, vernam Het Nieuwsblad. Ook verschillende arrestatieteams in burger zullen patrouilleren in het park. In totaal zou de troepenmacht uit zeker 750 agenten bestaan. De stad Brussel zet daarnaast nog 40 stewards in, allemaal om rellen te vermijden.

  19. Protestboodschappen geprojecteerd op Brussels justitiepaleis

    Actievoerders hebben gisterenavond een boodschap met een symbolische strop geprojecteerd op de gevel van het Brusselse justitiepaleis en aan de Hallepoort. Dat melden verschillende media en de Brusselse politie bevestigt het nieuws vandaag. Die heeft verschillende processen-verbaal opgesteld.

    Het ging om een actie van de actiegroep Wake Up Belgium, die een boodschap wilde sturen aan de Belgische politici. Op de gevel van het justitiepaleis en de Hallepoort was onder meer te lezen "U zal hier berecht worden", vergezeld met een symbolische afbeelding van een strop.

    De actiegroep verwijt de politiek "een gebrek aan gezond verstand", "onbekwaamheid" en "repressieve wetten". De groep eist dat het "niet meer over cijfers, maar over mensen" zou gaan. De politie heeft de actievoerders geïdentificeerd en pv's opgesteld.

  20. ‘Print deze brief uit en neem die mee’: zo bereiden ‘Boumers’ zich voor

    Bied geen actief verzet en als ze je toch oppakken, dan heb je het recht om te zwijgen. Deze en andere tips verspreiden deelnemers van La Boum 2 onderling, aan de vooravond van het guerrillafeest in het Ter Kamerenbos. Het collectief L’Abîme, dat het feest aankondigt, roept vrijdag in verschillende mededelingen op om geweldloos te blijven. Toch houdt de politie rekening met agressie, omdat ook leden van extreemlinkse en -rechtse groeperingen zich zouden willen mengen tussen de feestvierders.

    Lees meer.

  21. Organisatoren La Boum 2: 'Wij willen geen geweld'

    De organisatoren van La Boum 2 roepen in een filmpje nogmaals op tot een event zonder geweld. “Wij willen geen geweld, wij willen niet vechten. Diegene die dat doen zijn kapers van La Boum. Echte boemers willen vreugde, liefde en feest”, klinkt het bij de twee mannen met de vosjesmaskers. Het feest is aangekondigd om 16 uur.

  22. Flashmob in Brussel-Centraal

    Vanochtend organiseerden ruim honderd feestvierders een flashmob in station Brussel-Centraal. In de centrale hal en trap van het station zongen en dansten ze in groep, op muziek die gespeeld werd door een groep muzikanten. De sfeer was de hele tijd vrolijk en opgewekt, al hielden heel wat deelnemers zich niet aan de regels van social distancing en de mondmaskerplicht. Bij de dansers bevonden zich mensen van alle leeftijden, waaronder heel wat gezinnen met jonge kinderen. Na ongeveer een kwartier verliet de groep het station.

Video wordt geladen...