Direct naar artikelinhoud
NieuwsElliot Page

Elliot Page over transitie: ‘Nu voel ik me alsof ik eindelijk gewoon kan bestáán’

Elliot Page bij Oprah Winfrey.Beeld apple tv

The Umbrella Academy-acteur Elliot Page (34) heeft voor het eerst sinds zijn coming-out als transgender een openhartig tv-interview gegeven. Dat deed hij bij Oprah Winfrey in haar programma Oprah Conversations op Apple TV+.

“Ik heb het eerst aan de mensen rondom mij verteld”, aldus Page. “Voor ik die openbare brief op Instagram deelde. Ik had een momentje nodig om mezelf comfortabel te voelen bij al die veranderingen. Maar ik zou het bij nader inzien egoïstisch hebben gevonden om er niet over te spreken”, vervolgde de acteur. “Met dit platform en alle privileges die ik heb. En gezien het feit dat de transgendergemeenschap nog steeds bedreigd wordt en in gevaar is... Zeker de jonge mensen krijgen veel commentaar en agressie te verwerken. Dus ik wilde mijn verhaal vertellen.”

Naar eigen zeggen voelt Elliot zich al sinds zijn negende een jongen en de druk om eruit te zien als een meisje wekte depressieve gevoelens op. Tijdens de lockdown begon de acteur na te denken over de toekomst en besliste Page dat hij zich niet meer wilde verstoppen. Sindsdien liet Page al een operatie uitvoeren om zijn borstweefsel te laten verwijderen, om er mannelijker uit te zien. Een hele verbetering, zo zegt hij, die zijn leven enorm verandert heeft.

Mentale gezondheid

“Ik vond het verzwijgen van mijn identiteit vergelijkbaar met in de kast zitten toen ik nog jong was”, gaat de acteur verder. “Ik viel op vrouwen en heb dat jaren voor mezelf gehouden. Tot mijn 27ste had ik nog nooit iemand aangeraakt op wie ik verliefd was. Dat gevoel wilde ik nooit meer meemaken, dus ik wist dat ik dit met de wereld moest delen. Al was het maar voor mijn eigen mentale gezondheid.”

Elliot was drie jaar getrouwd met choreografe Emma Portner (26), die aanvankelijk haar steun voor haar echtgenoot uitdrukte op sociale media: ‘Ik zal altijd van je blijven houden’, schreef ze toen Page zijn coming-out deed. In januari dit jaar besloten ze alsnog te scheiden. Een verrassing, maar spijt van zijn beslissing heeft Page niet. 

“Nu voel ik me alsof ik eindelijk gewoon kan bestáán”, besluit Elliot. “Ik ben blij dat ik op dit punt in mijn leven ben aanbeland. En ik ben erg dankbaar voor de mensen die me gesteund hebben tijdens dit proces. Ik kan amper uitleggen hoe goed het voelt om eindelijk genoeg van mezelf te houden om écht mijn authentieke zelf te zijn.”