Direct naar artikelinhoud
NieuwsLa Boum 2

▶ Politie pakt 132 relschoppers op op La Boum 2 in Ter Kamerenbos

▶ Politie pakt 132 relschoppers op op La Boum 2 in Ter Kamerenbos
Beeld Wouter Maeckelberghe

In het Ter Kamerenbos is gisteren rond 21 uur de rust weergekeerd, nadat de politie urenlang de handen vol had met de deelnemers van het illegale evenement La Boum 2. Uiteindelijk pakte de politie 132 mensen op. Vijftien deelnemers aan het evenement raakten gewond, net als dertien politieagenten. Dat meldt de Brusselse politie. 

en

Bekijk hier hoe de politie overging tot de ontruiming van het Ter Kamerenbos:

Video wordt geladen...

“We hebben in de loop van de dag verschillende acties en evenementen gehad in Brussel die zonder incidenten zijn verlopen”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “Daarnaast was er La Boum 2, waarvoor geen toestemming werd gegeven.” In het Ter Kamerenbos werden vanaf 10 uur 40 stewards preventief ingezet maar desondanks daagden verschillende honderden mensen op.

“Via een omroepsysteem werd aan de deelnemers meermaals gevraagd om zich aan de sanitaire maatregelen te houden”, gaat de politiewoordvoerster verder. “Op een gegeven moment was er sprake van een gespannen sfeer en werden er projectielen gegooid naar de politie, onder meer stenen en flessen. We hebben ook verschillende verboden voorwerpen in beslag genomen: vuurwerk, messen, voetzoekers, rookbommen, etc.”

“Toen de deelnemers onderling begonnen te vechten werd beslist om over te gaan tot ontruiming van de plaats”, zegt de woordvoerster. “Het omroepsysteem van de politie werd weer gebruikt om deze boodschap te verspreiden, en voor de ontruiming werden verschillende sproeiwagens ingezet en werd er gebruik gemaakt van traangas.”

Aanrijding

Bij de deelnemers vielen er 15 gewonden, onder wie een persoon die geraakt werd door de waterstraal van een sproeiwagen en werd overgebracht naar het ziekenhuis, en een persoon die lichtgewond raakte door een aanrijding met een politiepaard en ter plaatse verzorgd werd. “Bij de politie werden drie collega’s naar het ziekenhuis gebracht, en vielen er daarnaast nog een tiental lichtgewonden”, aldus de Brusselse politie.

Er werden uiteindelijk 132 mensen opgepakt. Het gaat om 127 administratieve aanhoudingen en 5 gerechtelijke, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen.

Herlees in onze liveblog hoe het tot confrontaties kwam tussen de politie en feestvierders.