Direct naar artikelinhoud
NieuwsLa Boum 2

► Video’s van politieoptreden in omgeving Ter Kamerenbos zorgen voor opschudding

► Video’s van politieoptreden in omgeving Ter Kamerenbos zorgen voor opschudding
Beeld Franky Verdickt

Op sociale media zorgen twee filmpjes van het politieoptreden naar aanleiding van het nepfestival La Boum 2 voor opschudding. ‘De beelden zullen intern bekeken en besproken worden’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.’ De vijf personen die zaterdag gerechtelijk werden aangehouden zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Bekijk hier fragmenten uit de video’s:

Video wordt geladen...

In het Brusselse Ter Kamerenbos vond zaterdag La Boum 2 plaats, een illegaal feest dat duizenden deelnemers trok. De politie was uren in de weer om het park te ontruimen en pas rond 21.00 uur keerde de rust er terug. Bij die politie-interventie werden 127 personen administratief opgepakt en vijf gerechtelijk, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Die vijf zijn intussen vrijgelaten, meldt het Brusselse parket.

“Eén persoon werd zaterdag al verhoord en nadien vrijgelaten, de andere vier zullen op een later tijdstip uitgenodigd worden voor verhoor”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

Intussen is op sociale media ophef ontstaan over het politie-optreden. Op de facebookpagina van L’Abîme, het collectief achter La Boum 2, doen verschillende deelnemers hun beklag over het geweld dat door de politie gebruikt werd. L’Abîme heeft ook en speciale facebookpagina opgemaakt voor mensen die politiegeweld willen aanklagen. Daarnaast zijn op twitter filmpjes opgedoken van twee incidenten die zich afgespeeld hebben in de straten rondom het Ter Kamerenbos.

Pepperspray en politiehond

Het eerste incident vindt plaats op het kruispunt van de Waterloosesteenweg en De Frélaan. Op de beelden is te zien hoe een man met zwaaiende armen in de richting een oprukkende oproerpolitie stapt, waarbij hij iets in de handen lijkt te hebben. Even later komt een politiehond hem achterna, waarna een schermutseling volgt. De man krijgt een lading pepperspray en de politiehond bijt zich vast in zijn arm. Eens de man terug rechtop zit, incasseert hij nog een trap op de borst van een agent, waarna hij wordt geboeid en opgepakt.

Het tweede filmpje werd rond hetzelfde tijdstip opgenomen, ook in de buurt van het Ter Kamerenbos, en daarop is te zien hoe de oproerpolitie samen met het waterkanon de straat uitkamt. Een vijftal jongeren worden daarbij hardhandig aangepakt. Een jongeman haalt zijn gsm boven, de andere lijken hun verhaal te willen doen aan de politie. Een vijftiental agenten komen tussen, waarbij gebruik gemaakt wordt van pepperspray. Enkele jongeren worden ook opgepakt.

“De beelden zullen intern bekeken en besproken worden”, reageert politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “We moeten eerst bekijken binnen welke precieze context dit moet worden geplaatst.”

De woordvoerder van L’Abîme, Dave Monfort, wenste zondag dan weer geen commentaar te geven op het gebeuren van zaterdag. “Het is zondag en op zondag werk ik niet”, klonk het in een telefonisch gesprek met Belga.