Direct naar artikelinhoud
NieuwsFraude

Bol.com betaalt 750.000 euro aan oplichters na mail vol spelfouten

Pakketten van bol.com.Beeld ANP

Webwinkelgigant Bol.com heeft 750.000 euro gestort op een Spaanse bankrekening van oplichters. De webwinkel dacht het geld over te maken naar Brabantia, nadat Bol.com een mail vol spelfouten had ontvangen waarin werd aangeven dat Brabantia het rekeningnummer had gewijzigd. 

De vergissing van Bol.com blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Omdat Bol.com via zijn platform producten van Brabantia verkoopt, doet de webwinkel regelmatig betalingen aan de fabrikant van huishoudelijke artikelen. 

In november 2019 krijgt Bol een e-mail van Brabantia, in gebrekkig Nederlands. “Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen”, staat in de begeleidende brief. “Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken.” De bedriegers konden brieven en e-mails van Brabantia vervalsen, omdat ze in het najaar van 2019 het e-mailadres van een medewerkster hackten. Zo komt in totaal 751.493,09 euro terecht bij de oplichters en níét bij Brabantia. Volgens de rechtbank heeft Brabantia nog steeds recht op het misgelopen geld.

Misgelopen geld

De fabrikant van prullenbakken en keukengerei wilde alsnog geld zien en stapte daarom naar de rechter. Bol.com meent dat zijn werknemers voldoende reden hadden om aan te nemen dat de wijziging van Brabantia’s rekeningnummer klopte. Het e-mailadres, de lay-out van de brief en de handtekeningen van de directie leken authentiek, aldus de webwinkel. 

De rechtbank oordeelt anders. Het verzoek om het rekeningnummer te wijzigen had bij Bol.com tot ‘gezonde’ argwaan moeten leiden. Bovendien zou er een belletje moeten gaan rinkelen als een Brabantse producent van prullenbakken en keukengerei opeens zijn rekeningnummer zou wijzigen naar een Spaanse rekening. Ook de spelfouten hadden wat argwaan moeten opwekken.

Bol.com beraadt zich nog op een hoger beroep, maar blijft wel producten van Brabantia verkopen. Brabantia zegt de goede werkrelatie met bol.com te willen behouden, maar is blij met de uitspraak.