Direct naar artikelinhoud
NieuwsMilieu

Demir verstrengt stikstofnorm: tijdelijke strengere drempels moeten vergunningenstop voorkomen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)Beeld BELGA

In nieuwe, tijdelijke richtlijnen heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de stikstofnorm verstrengd. Later dit jaar moet de regering met een definitieve regeling komen die het prangende milieuprobleem ondervangt.

Een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen torpedeerde eind februari de huidige regeling. Sindsdien staan vergunningsaanvragen on hold. Eind dit jaar moet de regering met definitieve regels in het explosieve dossier komen. Om tijdelijke rechtsonzekerheid en een vergunningenstop tot dan te vermijden, vaardigt Demir nu deze voorlopige richtlijnen uit.

Die zijn strenger. Voor het arrest gold een minimumdrempel van 5 procent: een project dat het stikstofprobleem in een natuurgebied met meer dan 5 procent verhoogde, kon geen vergunning krijgen.

Voor de ammoniakuitstoot, die vooral uit veeteelt en mestverwerking komt, wordt de drempel nu 0 procent, voor NOx uit vooral industrie en transport 1 procent. De Vlaamse regering maakt zich sterk dat “90 procent van de industriële projecten die op stapel staan, kunnen worden gerealiseerd”.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert ‘opgelucht’ maar dringt aan op een definitieve regeling. “Zonder rechtszekerheid komen investeringsplannen op de helling te staan”, zegt Voka.

Ook Groen dringt aan op “een definitieve regeling die rechtszekerheid biedt aan alle sectoren. Want het is onduidelijk wat de juridische impact van deze instructie is”, zegt Groen-Parlementslid Mieke Schauvliege. “De Vlaamse regering trok vrijdag nog de mededeling rond het stikstofarrest in.”

De Boerenbond reageert dan weer gepikeerd dat Demir “streng is voor de landbouw en soepel voor de industrie”, omdat de drempel voor ammoniak nul is en die voor NOx uit verkeer en industrie wel nog één procent.