Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Julie Van den Steen dient klacht in na belaging

Julie Van den Steen dient klacht in na belaging
Beeld VTM

VTM-presentatrice Julie Van den Steen is vorige week het slachtoffer geworden van een belaging. Ze raakte niet gewond, maar zou wel zwaar aangedaan zijn. Ze diende een klacht in, bevestigt VTM.

De feiten zouden zich vorige week hebben afgespeeld in het Gentse. Tijdens een wandeling zou de 28-jarige Julie Van den Steen belaagd zijn, bevestigt VTM, dat verder geen mededelingen doet. Volgens Het Nieuwsblad zou er een bijtende vloeistof naar haar zijn gegooid. Ze raakte niet gewond, maar zou erg aangeslagen zijn. De presentatrice diende daarom ook een klacht in. Of de dader(s) is (zijn) opgepakt is niet bekend. 

Julie Van den Steen ligt sinds enige tijd onder vuur op sociale media. Oorzaak van de kritiek is een fragment uit het VTM-programma Later als ik groot ben, van programmamaker Eric Goens. In het programma gaf ze een korte reactie naar aanleiding van haar grootvader, Gerard Soete, een Belgische rijkswachter die betrokken was bij de nasleep van de moord op Patrice Lumumba. De Congolese premier werd kort na de Congolese onafhankelijkheid in 1960 omgebracht. 

Zwavelzuur

In het Canvas-programma Histories vertelde Soete dat hij de opdracht kreeg om het lijk van Lumumba te laten verdwijnen. De ex-rijkswachter vertelde dat hij het lichaam liet oplossen in zwavelzuur. Hij suggereerde ook dat hij nog twee tanden had bewaard van Lumumba. Na zijn dood vond het gerecht één tand, die in beslag werd genomen. Of die effectief toebehoorde aan de Congolese politicus, is nooit opgehelderd. 

Van den Steen zette nog maar een week geleden een statement op haar Instagram-account waarin ze uitlegt dat ze op het moment van de opnames niet op de hoogte was van de voorgeschiedenis van haar grootvader en zich excuseerde. Of de belaging daarmee te maken heeft, is evenwel niet bekend.

VTM verwijderde het programma intussen van zijn platformen.