© REUTERS

Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi overleden in Brussel

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi is op 84-jarige leeftijd overleden in Brussel, zo hebben diplomatieke bronnen woensdag laten weten.

‘Eeuwige opposant’ en oud-premier Tshisekedi was vorige week dinsdag in België aangekomen voor een medische check-up. Hij zou bezweken zijn aan een longembolie, zo verklaarde zijn zoon Félix Tshisekedi aan het magazine Jeune Afrique. Ook Bruno Tshibala, de adunct-secretaris-generaal van de partij van Tshisekedi, heeft het nieuws bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Tshisekedi speelde een belangrijke rol in de politieke geschiedenis van Congo. Hij was minister onder president Mobutu Sese Seko voor hij in 1982 de UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) oprichtte, de oudste oppositiepartij in de Democratische Republiek Congo (toen nog Zaïre) die hij tot zijn dood leidde. Daarnaast was hij ook de voorzitter van de Raad van wijzen van het grote oppositieblok, le Rassemblement.

In de jaren negentig werd hij enkele keren tot premier benoemd, maar zijn tegenstrijdige visie met Mobutu zorgde er steeds voor dat hij nooit lang op die plaats bleef zitten. Na Mobutu voerde hij ook oppositie tegen Laurent Kabila en bij de presidentsverkiezingen van november 2011 werd hij nog verslagen door Joseph Kabila.

Diabetes

Normaal gezien zou Tshisekedi vorige week ook worden aangesteld als voorzitter van de CNSA, de Nationale Raad voor de opvolging van het akkoord. Die raad moet waken over de uitvoering van het akkoord dat regering, oppositie en middenveld net voor de jaarwisseling sloten. Het legde onder meer vast dat huidig president Kabila aan de macht kan blijven tot de verkiezing van zijn opvolger. Die verkiezingen zouden eind dit jaar moeten plaatsvinden.

Tshisekedi, die al jaren diabetes heeft, verbleef de voorbije jaren verschillende keren in ons land voor medische verzorging. Zijn laatste verblijf duurde van augustus 2014 tot juli vorig jaar.

Spanningen aan partijhoofdkwartier in Kinshasa

Volgens een journaliste van het Franse persbureau AFP heeft de Congolese politie woensdagavond traangas ingezet toen de gemoederen verhit raakten tussen de ordediensten en een hondertal aanhangers van Tshisekedi.

De manifestanten waren in Kinshasa aan het hoofdkkantoor van de UDPS, de partij van Tshisekedi, samengekomen om de Congolese politicus te herdenken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer