EU roept Russische ambassadeur op het matje

 ©  BELGA

De Europese Unie heeft de Russische ambassadeur ontboden om haar ongenoegen over de invoering van sancties tegen acht Europese politici en topfunctionarissen over te maken. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag meegedeeld.

kma
Bron: BELGA

De Russische ambassadeur wordt maandagnamiddag verwacht bij de secretaris-generaal van de Commissie en van de Europese diplomatieke dienst (EEAS). ‘We zullen hem een duidelijke veroordeling en verwerping van deze beslissing overmaken’, zei de woordvoerder.

• Russische sancties tegen acht Europese politici

Rusland maakte vorige week bekend dat het land als vergelding voor eerdere Europese sancties een inreisverbod oplegt aan acht Europeanen, onder wie vicevoorzitter Vera Jourova van de Commissie en David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement.

In een verklaring hebben de leiders van de Europese instellingen de beslissing van Moskou als ‘totaal ongefundeerd’ bestempeld.

De EU zal zich tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week beraden over haar volgende stappen, maar zal wellicht ook een beroep doen op de Raad van Europa, een niet-EU-orgaan waarvan Rusland lid is.