‘Kempense Bonnie en Clyde’ schuldig bevonden aan roofmoord

 ©  Jan Van der Perre

Marc Laudet en Ashley Van de Velde, de ‘Kempense Bonnie en Clyde’, zijn door de jury schuldig bevonden aan de roofmoord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts.

kma
Bron: BELGA

De Antwerpse assisenjury heeft Marc Laudet (46) uit Turnhout en zijn ex-vriendin Ashley Van de Velde (36) uit Herentals na twee uur beraadslaging schuldig bevonden aan de roofmoord op Christine Lenaerts (45) uit Grobbendonk, die als verpleegkundige in de gevangenis van Antwerpen werkte. Ze hadden haar drie jaar geleden ontvoerd uit haar woning en enkele dagen vastgehouden. Ze plunderden ondertussen haar bankrekening, probeerden haar auto te verkopen en brachten haar tot slot om het leven.

Het lichaam van Christine werd op 26 april 2018 aangetroffen in het struikgewas langs een verlaten weggetje in Olen. Ze was toen al vier dagen vermist. Ze had zware slagen moeten incasseren en was gewurgd. Een vestje zat strak rond haar hals geknoopt.

Het slachtoffer was kort voor haar verdwijning door de gevangenisdirectie geschorst, omdat ze onderdak had verleend aan Ashley Van de Velde, een gedetineerde die na een uitgaansvergunning niet was teruggekeerd naar de gevangenis. Ashley was na enkele dagen terug naar haar toenmalige partner Marc Laudet gegaan.

Manipulatie

De beschuldigden wilden naar Tenerife reizen, maar hadden daarvoor geld nodig. Ashley wist dat er bij Christine geld te halen viel en op 22 april 2018 waren ze naar de woning van de gevangenisverpleegster getrokken. Het slachtoffer werd overmeesterd en gedwongen om met hen mee te komen. ‘Ze werd door Laudet en Van de Velde gedomineerd en gemanipuleerd. Ze dreigden ermee een Albanese gangster op haar vader af te sturen, als ze niet zou meewerken’, klonk het in de motivering.

Christine moest met hen mee naar een bankautomaat gaan, waar ze met haar kaarten ruim 15.000 euro afhaalden. De beschuldigden probeerden op 24 april ook nog haar te auto te verkopen. Het slachtoffer kon de garagist echter alarmeren, die de politie verwittigde. Toen ze ‘s avonds terug kwamen om de verkoop af te ronden, zagen de beschuldigden de politie staan en reden ze weg. Ze beseften dat de politie hen op de hielen zat en besloten dat ze van het slachtoffer af moesten.

De beschuldigden reden met het slachtoffer naar een afgelegen plek langs het kanaal en wurgden haar in de wagen. ‘Laudet bekende dat hij het slachtoffer na een eerste wurging door Van de Velde opnieuw in een wurggreep had genomen. Van de Velde gaf toe dat zij als eerste een armklem had toegepast op de hals van Christine, waarna Laudet in een bui van extreme woede haar nog met de handen gewurgd zou hebben. Ze hebben allebei geen uitleg voor het vestje rond de hals. Maar beide wurghandelingen door hen beschreven, hadden volgens de wetsdokter de dood van het slachtoffer kunnen veroorzaken’, motiveerde de jury.

Christine moest sterven, omdat Marc en Ashley straffeloos wilden blijven. ‘Het slachtoffer kende haar agressors en kon hen aangeven bij de politie. Ze beseften dat ze dan mogelijk opnieuw voor lange tijd achter de tralies zouden verdwijnen’, klonk het in het arrest.

Laudet en Van de Velde hadden allebei schuldig gepleit aan roofmoord. Dinsdag wordt over de strafmaat beslist. Ze riskeren een levenslange opsluiting.