De week van de versnelling: vaccinatiecampagne komt nu écht op stoom met recordcijfers in Vlaanderen

Alexander De Croo in het vaccinatiecentrum van Flanders Expo ©  EPA-EFE

De vaccinatiecampagne komt nu helemaal op dreef, verkondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) in Gent. “Vandaag hebben 1 op de 3 volwassenen in ons land hun eerste prik gekregen. We zijn daarmee het nummer vijf in Europa.” In Vlaanderen worden deze week zelfs 468.000 vaccins gezet. Een record, zegt de woordvoerder van Wouter Beke (CD&V). Wij zetten nog eens alle cijfers op een rijtje.

(cdh)

De premier ziet dat het vooruitgaat: “Deze week komt de vaccinversnelling. We gaan acht miljoen vaccins geleverd krijgen in de weken die komen. Dus is het belangrijk dat de versnelling die we deze week inzetten pico bello verloopt.”

Drukker dan ooit in vaccinatiecentra van Gent en Antwerpen

Na een trage start draaien de centra dan ook op volle toeren.

“In Gent worden er voor het eerst deze week acht vaccinatiestraten in gebruik genomen. We gaan in een hoge versnelling. 20.000 prikjes zullen hier deze week in Gent gezet worden”, zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq, die een bezoek bracht aan het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. “’t Zal ‘vollen bak’ zijn.”

“In het vaccinatiecentrum van Antwerpen hebben ze gisteren hun 100.000ste inwoner gevaccineerd. De komende weken schaalt het vaccinatiedorp zelfs op naar 10.500 prikken per dag.

“We gaan vandaag onze drukste dag hebben met bijna 6.000 mensen, maar hebben de ambitie om later deze maand op te schalen naar 10.000”, zegt Antwerps schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA).

Hoeveel Vlamingen kregen intussen al een prik?

Uit de gegevens van Sciensano blijkt dat al iets meer dan 3 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden. De teller staat nu op 3.055.382, wat overeenkomt met 26,6 procent van de bevolking of 33,3 procent van de volwassenen. Er kregen ook al 829.376 mensen een tweede dosis, of 7,2 procent van de bevolking en 9 procent van de volwassenen.

Premier De Croo en Mathias De Clercq in Flanders Expo ©  ISOPIX

“We zijn daarmee het nummer vijf in Europa. En dat is een goede zaak”, zegt premier De Croo. “Dat toont dat we erin geslaagd zijn om dat bijzonder nauwgezet te organiseren.” Tegen juni moeten elke week 800.000 vaccins worden gezet. In Vlaanderen worden er deze week 468.000 prikken gegeven, nu woensdag zullen dat er meer dan 100.000 op één dag zijn. Een record, zegt de woordvoerder van Wouter Beke.

Verloopt het even vlot aan de andere kant van de taalgrens?

Jawel, Wallonië plant volgende week een nieuwe versnelling in zijn vaccinatieschema, zo maakte minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) bekend. Als alle leveringen worden bevestigd zal Wallonië meer dan 230.000 dosissen toedienen. Vorige week waren dat er 170.000. In totaal zullen er 155 vaccinatielijnen actief zijn. Het is ook de bedoeling het ritme van de vaccinaties op te krikken, zodat elke zorgverlener tot 25 inentingen per uur kan toedienen. Bedoeling is 400.000 inentingen per week te halen. Volgens de minister heeft een derde van de Walen een eerste prik gekregen.

Tegen september van dit jaar moet elke meerderjarige Belg die dat wil gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, in Vlaanderen wordt op 11 juli gemikt. Halen we die deadline wel?

“We zitten op schema. Elke Vlaming zal tegen die datum een eerste vaccin aangeboden krijgen”, zegt de woordvoerder van Wouter Beke Bart Croes. “Al zal niet elke Vlaming op dat aanbod ingaan.”

LEES OOK. Wanneer word ik gevaccineerd? Ontdek hier wanneer het jouw beurt is

 ©  Martin Bertrand

Waar kan ik kijken wanneer het aan mij is?

Dat kan in een tool op onze website, waar je enkel je leeftijd moet ingeven. Je krijgt dan te zien in welke week je je uitnodiging en je eerste dosis kan verwachten. Je tweede dosis hangt af van het type vaccin: bij Johnson & Johnson is geen tweede prik nodig, op Moderna is het vier weken wachten, op Pfizer vijf en op AstraZeneca twaalf. Een 45-jarige die begin juni een uitnodiging krijgt, kan die tweede prik dus rond 12 juli krijgen of pas rond 6 september.

Krijgen kinderen en jongeren binnenkort ook een prik?

Zestien- en zeventienjarigen zouden mogelijk in de grote vakantie al een coronavaccin van Pfizer kunnen krijgen. Dat scenario bespreekt de Taskforce Vaccinatiestrategie, die een advies voorbereidt over coronavaccins voor kinderen en jongeren. Als de vaccinatiecampagne op schema blijft, zijn de achttienplussers tegen midden juli immers gevaccineerd. En het Pfizer-vaccin kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA al toestemming voor deze leeftijden.

Na de zestien- en zeventienjarigen komen de jongere tieners aan de beurt. Pfizer heeft zonet onderzoeksresultaten bij het EMA ingediend die tonen dat het vaccin bij twaalf- tot vijftienjarigen erg goed werkt. Als het EMA daarover eveneens toestemming geeft, kunnen ook die pubers mogelijk al vanaf september een Pfizer-prik krijgen. Ook bij Johnson Johnson, AstraZeneca en Moderna lopen nu trials bij jongeren en kinderen.

De beslissing ligt bij de politiek, maar wetenschappelijk zien de experts geen argumenten om kinderen en jongeren niet te vaccineren. “Anders laat je ongeveer 2 miljoen mensen ongevaccineerd en dat maakt het een stuk moeilijker om de groepsimmuniteit van 70 à 80 procent gevaccineerden te bereiken”, zegt Pierre Van Damme (UAntwerpen), vaccinoloog en lid van de Taskforce.

LEES OOK. Nieuw voorstel: krijgen we straks coronapas? En wie mag dan wel en niet naar kapper of op café? (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer