Direct naar artikelinhoud
AchtergrondJulie Van den Steen

Eén verwijderd fragment zorgt voor een lastige kronkel op Julie Van den Steens carrièrepad

Julie Van den Steen in 'Later als ik groot ben'.Beeld VTM

Julie Van den Steen moet een van de absolute sterren bij televisiezender VTM worden. Eén ondertussen verwijderd fragment zorgt voor een vervelende kronkel op haar carrièrepad. 

Van den Steen dook half februari op in Later als ik groot ben, een programma waarin televisiemaker Eric Goens met een BV naar keuze terug keert zijn of haar tijd op de schoolbanken. De aflevering met en over Van den Steen kreeg aanvankelijk vooral lof. In het programma vertelde ze immers erg openhartig over hoe ze tijdens haar schooltijd werd gepest en op welke manier ze daar mee omging. Meteen na de uitzending werd ze overspoeld door een golf van sympathie. 

Dat was precies waar ze bij VTM op hoopten. De zender haalde Van den Steen eind 2019 weg bij de VRT om een van de leading lady’s bij VTM te worden. Haar passage in Later als ik groot ben was de perfecte opwarmer voor Game of Talents, het eerste programma waarin Van den Steen als presentatrice uitgespeeld zou worden.

Helaas trok ook een ander fragment uit diezelfde aflevering de aandacht. Goens bracht tijdens het programma immers Gerard Soete, de grootvader van Van den Steen ter sprake. Dat ze hem – ondanks zijn duistere koloniale verleden – als een lieve man omschreef kon op weinig begrip rekenen. In de weken na de uitzending werd Van den Steen bedolven onder haatreacties op sociale media. Net het tegenovergestelde dus van wat ze bij VTM met de nostalgische schoolreis wilden bereiken. 

Niet op de hoogte

Omdat de negatieve reacties bleven komen greep de zendertop in. De bewuste passage werd verwijderd van het videoplatform VTMGo. Volgens de zender had het onderwerp meer context nodig dan het in een programma over de schooltijd van een bekende Vlaming kon krijgen. 

Ook Van den Steen zelf kwam op Instagram met excuses. Ze liet weten dat ze op het moment van opname niet op de hoogte was van de daden van haar grootvader. Om er meteen aan toe te voegen dat die daden niet goed te praten zijn. Ook de presentatrice had het over een ongelukkige momentopname en haalde, net als de zender, een gebrek aan context aan.

“Natuurlijk was Julie niet gelukkig met die passage”, zegt haar manager Roland Keyaert. “Maar niemand had verwacht dat het hele verhaal zulke proporties aan zou nemen.” De programmamakers met de vinger wijzen wil hij dan ook niet doen. “Julie is ondertussen al rond de tafel gaan zitten met Eric Goens om het over de hele zaak te hebben. Als er al plooien waren zijn die gladgestreken.” 

Dat moet ook wel want bij VTM blijven ze ondanks alle heisa grote verwachtingen koesteren voor Van den Steen. Ondertussen zijn de opnames gestart voor een nieuw zomerprogramma. Gemaakt door het productiehuis van Eric Goens en met een hoofdrol  voor, jawel, Julie Van den Steen.