UGent start met eerste stembusgang om nieuwe rector te verkiezen

Huidig rector Rik Van de Walle en zijn vicerector Mieke Van Herreweghe zijn de enige kandidaten om zichzelf op te volgen. ©  BELGA

Bron: BELGA

Aan de UGent worden dinsdag om 9.00 uur de stembussen geopend voor de eerste ronde van de rectorverkiezingen. Huidig rector Rik Van de Walle en zijn vicerector Mieke Van Herreweghe zijn de enige kandidaten om zichzelf op te volgen, maar moeten wel een meerderheid van de stemmen behalen om hun mandaat te verlengen.

Zowat 50.000 professoren, assistenten, andere personeelsleden en studenten mogen tot woensdag 12.00 uur hun stem uitbrengen aan de Gentse universiteit. Vier jaar geleden waren voor Van de Walle en Van Herreweghe liefst negen stemrondes nodig om het mandaat in te vullen. Maar om deze keer zo’n langgerekt proces te vermijden heeft de universiteit het kiesreglement aangepast.

Op 30 september eindigt het huidige mandaat van Van de Walle en Van Herreweghe, die de UGent sinds oktober 2017 besturen. Dat heeft alleszins niet geleid tot breed gedragen protest, bleek op 9 april. Toen werd bekendgemaakt dat zich aan de Gentse universiteit geen tegenkandidaten hadden aangemeld. Toch is minstens één stemronde voorzien, om het draagvlak voor het huidige bestuur te materialiseren.

Een of twee rondes

Het duo moet een gewone meerderheid van de geldige en niet-blanco stemmen behalen: de helft van het aantal stemmen plus één. De verkiezingen zijn beklonken in de eerste stemronde indien een gewone meerderheid zich aftekent in minstens drie kiezersgroepen, waaronder de professoren.

Als dat in de eerste stemronde op 4 en 5 mei niet lukt, volgt een tweede stemronde. Dat is meteen ook de laatste. In een tweede stemronde moet het duo een gewone meerderheid behalen in minstens twee kiezersgroepen, waaronder de professoren.

In totaal moet het duo ook een gemiddeld stemmenpercentage van meer dan 50 procent behalen. Als ook dat niet lukt, wordt de verkiezingscyclus afgesloten en initieert de raad van bestuur een nieuwe cyclus. Maar zover zal het bij deze verkiezingen waarschijnlijk niet komen.

De eerste stemronde eindigt woensdag, wanneer ook de resultaten bekendgemaakt worden. Een eventuele tweede ronde vindt volgende week plaats, op 11 en 12 mei 2021. Het verkozen duo moet daarna nog worden benoemd door de raad van bestuur en treedt uiteindelijk aan bij de start van het academiejaar 2021-2022.

In totaal gaat het bij de komende verkiezingen om 51.730 kiesgerechtigden. De stemming verloopt online en de kiezer kan één stem uitbrengen op het duo of kan zich onthouden. Het nieuwe mandaat start op 1 oktober 2021 en duurt tot 30 september 2025.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen