Nicola Sturgeon.
Volledig scherm
Nicola Sturgeon. © REUTERS

Schotse parlementsverkiezingen als opstapje naar referendum over onafhankelijkheid?

Schotland trekt donderdag naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement. Als de Scottish National Party (SNP) van eerste minister Nicola Sturgeon zoals verwacht de grootste blijft, stevenen de Schotten mogelijk af op een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Wat daarvan de uitkomst zou zijn, is momenteel hoogst onzeker.

5 reacties

  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Kevin Cunningham, als Schotland vertrekt, betekent dit enorm gezichtsverlies voor het 'Verenigd' Koninkrijk en brengt dit Johnson's megalomane plannen om een 'wereldpositie' te versieren danig in de war. Quid leger en militaire bijdrage, quid plannen om kernarsenaal uit te bouwen, ...? Het gaat niet louter om de economische waarde van een land, maar ook strategische en symbolische waarde. Als Johnson het UK niet bij elkaar kan houden, RIP zijn droom om de nieuwe Thatcher/Churchill te worden.
  • Kevin Cunningham

    3 jaar geleden
    Aan de anti - Engelsen hier (Britten zijn van Schotland, Wales en Noord ierland ook) het volgende; 1 Het Schotse olie is bijna uitgeput. 2 De drie andere delen van het VK kosten Engeland miljarden in subsidies 3 De EU mogen ze hebben van mij maar er zullen vele kosten aan hangen. NB Ik ben Engelsman maar ook Ier en hoop op een hereniging van Noord en Zuid Ierland.
  • RENE LENAERTS

    3 jaar geleden
    Als het lidmaatschap van de EU een thema wordt bij deze verkiezingen zou de Verenigd Koninkrijk wel eens serieus kunnen krimpen. Want Schotland zal zonder slag of stoot aanvaard worden als nieuw (-oud-) lid van de EU en de muur van Hadrianus uit de Romeinse tijd zou een nieuwe grens worden op het eiland.
  • victor vandesande

    3 jaar geleden
    De britten hebben een groot probleem als de schotten onafhankelijk willen worden: alle britse olie ligt in schotse wateren dus schotland gaat een groot deel van de britse inkomsten verwerven. Probleem voor Boris.. Ook de basissen voor kernonderzeeers liggen in Schotland...Hoe gaat Boris dat oplossen?
  • M Veo

    3 jaar geleden
    De nieuwe generatie kiezers zou wel eens de doorslag kunnen geven. Als Schotland afscheurt van het VK zitten de Britten tussen Ierland en Schotland afgeklemd en zullen ze nog meer navelstaren. Niet dat de EU zoveel beter is, het systeem zit te ondemocratisch en bureaucratisch ineen, dat wreekt zich op termijn. Daar is vernieuwing nodig om niet uit elkaar te vallen.