Direct naar artikelinhoud
ReportageVaccinatiecentrum Gent

‘Er zijn vrijwilligers die hier elke dag zouden staan’: vaccinatiecentra schakelen versnelling hoger

‘Er zijn vrijwilligers die hier elke dag zouden staan’: vaccinatiecentra schakelen versnelling hoger
Beeld Wannes Nimmegeers

Met 468.845 inentingen, een nieuw record, komen de Vlaamse vaccinatiecentra vanaf deze week echt op dreef. Een logistiek huzarenstukje, zeker in grote centra als Flanders Expo Gent waar voor het eerst alle vaccinstraten open zijn en vijf dagen lang twaalf uur geprikt wordt. ‘Het is hier zoals in een bijenkorf. Druk. Maar iedereen weet wat ie moet doen.’

“Zie je ’t zitten?" In het allerlaatste hokje van ‘straat 3' prikt oud-verpleegkundige Kristien Depoorter (58) over enkele seconden de kwieke Gordon Verschoore (75). Die knikt. Op zijn schoot ligt een Spaans woordenboek. “Mijn echtgenote en ik gaan elk jaar twee maanden naar Spanje. En ik ben stadsgids voor de Spaanse toeristen. Natúúrlijk wil ik dat allemaal blijven doen. Zeg, hoe zit het in Spanje eigenlijk met die spuiten?" Iedereen haalt z’n schouders op, geen idee. Eerst hier vaart maken. En voor hij het goed en wel beseft: tjakka, een naald in de arm. “Je bent bijna een vrij man", zegt Kristien. 

Gordon is een van de 20.000 mannen en vrouwen die deze week in de grote hal van Flanders Expo gevaccineerd wordt. Kristien een van de 1.200 vrijwilligers die hier sinds februari komt helpen. “Zaterdag gaat het terras van onze horecazaak open, die ik samen met mijn dochter uitbaat. Maar ik vind het hier zo fantastisch dat ik op maandag en dinsdag ga blijven prikken”, zegt ze.

Kristien heeft Gordon net z'n Pfizerprik gegeven: "Dit kaartje is goud waard."Beeld Wannes Nimmegeers

Voldoende flacons in de koelkasten zijn één ding, maar het is dus ook door medewerkers als Kristien dat hier deze week massaal gevaccineerd kan worden. Voor het eerst draait één van Vlaanderens grootste vaccinatiecentra op volle kracht, van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds, vijf dagen lang. Alle acht de ‘vaccinstraten’ zijn operationeel. Een topweek, heet dat. Maar ook in de 95 andere Vlaamse centra zullen records worden gebroken. Samen zullen ze 345.345 dosissen van Pfizer toedienen, 47.640 van Moderna en 75.840 van AstraZeneca. Met ook de laatste 20 spuitjes die nog naar één zorginstelling moeten, gaat het deze week met exact 468.845 gevaccineerde Vlamingen van lopen naar hardlopen om het ‘rijk der vrijheid’ te bereiken. Om vanaf juni zelfs nog een sprint in te zetten, met 800.000 vaccins per week. Het blijft de ambitie om elke volwassen Vlaming die dat wil tegen 11 juli een eerste keer te vaccineren. “Een gigantische operatie met een extreem hoge belasting”, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Nog twee weken 65-plussers

Dat weet Els Lecompte, een van de coördinatoren van het vaccinatiecentrum, maar al te goed. 20.000 prikken en 1.200 vrijwilligers inplannen, een mens zou voor minder stressen, maar niet zij. Noch haar collega’s. Ze heeft straks ook nog overleg en de premier komt op bezoek. “Maar voor geen van die dingen heb ik mijn slaap gelaten", lacht ze. 

Ze heeft voor ons wat cijfers opgezocht. “Vandaag zijn hier 80 vrijwilligers aan de slag voor iets meer dan 3.000 vaccins. Dat is een beetje een schatting, want we zijn vorige week ook met de thuisvaccinaties begonnen, en die staan ook in Doclr, het federale aanmeldingssysteem. Op rustige dagen zijn er ongeveer de helft minder vrijwilligers. Ze werken in twee shifts. Achteraan, waar ze de vaccins voorbereiden en de spuitjes opvullen zodat vaccinatoren zoals Kristien dat niet meer hoeven te doen, zijn er vier shifts. Per vaccinstraat worden ongeveer 30 spuitjes per uur gezet, maximaal 40. We vaccineren twaalf uur lang. Hoe jonger de doelgroep, hoe vlotter. Nu zijn de risicopatiënten van 52 jaar oud aan de beurt en de komende twee weken komen de laatste 65-plussers langs. Een kleiner deel van de dosissen is voor de tweede prik, vooral voor de groep tussen 75 en 80 jaar. Ik denk dat we uiterlijk tegen 23 mei aan de rest van de bevolking kunnen beginnen.” 

Intussen horen we de vrijwilligers in de hal aanwijzingen geven en vragen beantwoorden. “Meneer, bent u samen met mevrouw? Dan mag u mee, ja” of “Moet u geen rolstoel hebben?” tot “Hallo, mevrouw? De uitgang is de andere kant. Graag de pijlen volgen!" Er hangt een gezonde gejaagdheid bij de vele groene en blauwe hesjes.

“Pascale, jij mag Linda straks aflossen”, zegt teamcoach Seppe Biasino (26), in nog een andere kleur hesje, een rood. “Wie is Linda?”, vraagt Pascale. Seppe werpt een blik op zijn papieren. “Dat moet ik zelf nog even uitzoeken. Er was iets met de lijst.” De jonge eventmanager stuurt iedereen aan en bewaakt een vlotte doorstroom. Het is in niet-crisistijden zijn job.

Seppe Biasino overloopt de lijst vrijwilligers en checkt wie wanneer de ander mag aflossen.Beeld Wannes Nimmegeers

“Soms is het hier zoals in een bijenkorf. Druk. Maar elke bij weet wat ie moet doen”, zegt Els, die wat later meer vaccinatoren gaat oproepen, omdat het in bepaalde straten iets te druk wordt. Heel soms ligt dat aan het ongeduld van de mensen. Want wie om 10 uur ’s ochtends staat ingepland, komt vaak al een uur vroeger, om ab-so-luut zeker te zijn van een prik. “Het is des mensen, toch zeker die van een bepaalde leeftijd”, lacht een bejaarde man. Die gretigheid kenmerkt blijkbaar ook een aantal vrijwilligers. “Er zijn er die hier alle dagen zouden staan”, aldus Kristien. “Omdat de poule zo groot is, kan je je maar inschrijven voor maximaal drie shifts per week.” Els: “De Gentenaar is een enthousiast wezen, sociaal bewogen. In andere centra is het soms moeilijker om voldoende handen te vinden, hoor ik.”

Geen nachtwerk

Als het in juni nóg drukker wordt, kunnen ze in Flanders Expo met gemak opschalen. Dag en nacht vaccineren dus zoals viroloog Marc Van Ranst zegt? “Ik denk niet dat nachtwerk nodig is", zegt Els. “We kunnen ’s avonds twee uur langer voortdoen, tot 22 uur. En als het nodig is vaccineren we ook op zaterdag." Is het na de zomer gedaan en ruimt de hal dan weer plaats voor een interieurbeurs? “Er is niemand die weet hoelang we hier nog zullen zitten. De financiering loopt alleszins tot eind juli.”

Gordon heeft z'n vijftien minuten wachttijd intussen uitgezeten, en is onderweg naar de uitgang. “Hablas español? Ni siquiera un poco? Spreek je ook niet een beetje Spaans? Het is hier zo vlot verlopen. Echt fantastisch. Mijn vrouw en ik gaan er thuis een aperitief op drinken. Salud!”

In alle vaccinstraten staan mensen te schuiven.Beeld Wannes Nimmegeers