Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. Oproep voor een nieuwe ‘La Boum’ vanavond

Bij de vorige twee edities van 'La Boum' kwam het tot zware confrontaties tussen aanwezigen en de ordediensten.Beeld Photo News

In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Live

  1. Komt er vanavond opnieuw een 'La Boum?'

    De kans bestaat dat er vanavond een kleinschalige La Boum 3 zal plaatsvinden. Op sociale media circuleert immers opnieuw een oproep om vanavond te feesten, deze keer op het Brusselse Flageyplein, om het einde van de avondklok te vieren.

    Het Collectif de réappropriation intégrale maakte het evenement aan op Facebook. Vervolgens werd het gedeeld op de Facebookpagina van L’Abîme, de actiegroep die achter de uit de hand gelopen ‘La Boum 2’ zat. “De bevolking mag ’s nachts opnieuw buitenkomen! En dat moeten we vieren”, klinkt het. “Afspraak daarom zaterdag van 20 tot 22 uur, om nogmaals duidelijk te maken dat zingen, dansen en feesten voor ons essentieel is. Haal jullie instrumenten boven, vermom je als clown, breng bloemen of ballonnen mee, en laat ons er een moment van vreugde en gelach van maken!”

    Bij L’Abîme benadrukken ze dat ze deze bijeenkomst niet organiseren. “We hebben dit enkel meegedeeld op onze facebookpagina. Niets meer”, aldus hun woordvoerder. Intussen hebben 3000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn in het evenement.

    De Brusselse politie heeft kennisgenomen van het evenement. “Het is niet toegelaten. We wijzen er bovendien op dat er geen alcohol mag geconsumeerd worden in de openbare ruimte tussen 22u ‘s avonds en 5u ‘s ochtends. Er geldt ook een samenscholingsverbod vanaf middernacht”, klinkt het.

    Beeld WHW
  2. ‘Bedden vrij op intensieve als het fout loopt met terrassen’

    Voor het eerst sinds eind maart liggen er minder dan 750 patiënten op intensieve zorg. Een bemoedigend cijfer, maar voor intensivisten nog lang niet het sein om morgen ook mee de terrassen te gaan bevolken. ‘We houden nog wat bedden in reserve, voor als het foutloopt met die terrassen’, zeggen Geert Meyfroidt (UZLeuven) en Jasperina Dubois (Jessa Ziekenhuis).

    Lees hier het volledige artikel.

  3. Verlinden: ‘In juni ook binnenhoreca open als alles goed gaat’

    Vandaag mogen de terrassen van de horecazaken opnieuw open onder strikte voorwaarden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat de politie vooral “zacht zal handhaven”. Natuurlijk zal er wel worden ingegrepen, wanneer het gezondheidsrisico te groot wordt. Ook zegt de minister op Radio 1 dat de binnenhoreca “begin juni open kan, als alles gunstig blijft evolueren.”

    “We hebben met de politie afgesproken, zoals verschillende burgemeesters al hebben aangegeven, dat er zacht zal gehandhaafd worden. Waar gevaarlijke situaties zijn, zal er wel ingegrepen worden”, zegt minister Verlinden. “De politie zal oordelen op basis van de feiten en de plaatselijke context. Ze zullen daarbij rekening houden met de voorbereidingen die de uitbaters genomen hebben. Als te veel mensen toch te dicht bij elkaar zitten en er een risico voor de gezondheid is, dan wordt er uiteraard ingegrepen.”

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.Beeld Photo News
  4. Terrassen open, avondklok verdwijnt

    Vandaag gaat een volgende reeks versoepelingen van de coronamaatregelen in. Zo mogen onder meer de horecazaken hun terrassen weer openen onder strikte voorwaarden en wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod.

    De terrassen mogen open blijven van 08.00 tot 22.00 uur. Aan elke tafel mogen maximaal vier personen zitten, behalve als het huishouden uit meer dan vier mensen bestaat. Tussen de tafelgezelschappen moet minimaal 1,5 meter afstand zijn en klanten mogen enkel aan de tafels plaatsnemen. Het personeel moet altijd een chirurgisch mondmasker dragen, de klanten mogen hun mondmasker afzetten als ze aan tafel zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan. Klanten mogen enkel naar binnen om de sanitaire voorzieningen te gebruiken, om via de binnenruimte het terras te betreden of om te betalen. Een registratieplicht is er niet, maar de horeca vraagt wel om zo veel mogelijk op voorhand te reserveren. Het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

    Er was heel wat te doen over de vraag of horecazaken nu wel of niet plexischermen mogen plaatsen, om zo meer tafels te kunnen plaatsen. Dat was wel opgenomen in het protocol dat de sector met de overheid had opgesteld, maar dat zou een fout zijn geweest. In het ministerieel besluit is er geen sprake van plexischermen, enkel van 1,5 meter afstand. Verschillende burgemeesters hebben wel al laten weten dat ze niet van plan zijn om het verbod op plexischermen te handhaven.

    Vanaf vandaag bestaat de avondklok niet meer. In de plaats geldt er een samenscholingsverbod van meer dan drie personen tussen middernacht en 05.00 uur 's ochtends. Daarbuiten zijn samenscholingen van tien personen toegelaten. De verkoop van alcohol wordt toegelaten tot 22.00 uur, zoals in de horeca.

    Ook andere elementen van het buitenplan treden in werking. Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten kunnen weer buiten plaatsvinden met maximaal 50 personen. Ook mogen de buitenruimten van pretparken heropenen en zijn professionele brocantes en rommelmarkten buiten weer toegelaten, net als sportactiviteiten zonder publiek en georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen. Voor kinderen tot en met 12 jaar mag dit binnen voor groepen van maximum 10.

    In Vlaanderen gaan er een reeks versoepelingen in voor de woon-zorgcentra. Naast de twee knuffelcontacten per bewoner, die om de twee weken mogen wisselen, mogen de bewoners ook andere bezoekers ontvangen. Die moeten wel een mondmasker dragen en de afstandsregels blijven respecteren. In de buitenlucht mogen bewoners en bezoekers met tien tegelijk samenkomen. Ook mogen de cafetaria's in de woon-zorgcentra weer opengaan. Dat geldt wel enkel voor bewoners en hun bezoekers, dus niet voor externen.

    Beeld Mathias Mariën
  5. Druk op ziekenhuizen neemt af

    Het aantal coronabesmettingen en hospitalisaties in ons land blijft verder afnemen. Het aantal overlijdens is lichtjes toegenomen met 2,6 procent. Dat blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Op intensieve zorg liggen nu minder dan 750 patiënten, het laagste aantal sinds eind maart.

    Lees meer.

  6. Jambon mikt op 1 oktober voor "complete vrijheid"

    Als alles goed gaat hebben we op 1 oktober de complete vrijheid terug. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad. De N-VA-politicus benadrukt verder dat we "moeten leren leven met een aanvaardbare druk" van het coronavirus.

    Jambon wil dinsdag met de Vlaamse regering een exitplan op tafel leggen tijdens het Overlegcomité. "Als alles goed gaat, hebben we ten laatste tegen 1 oktober de complete vrijheid weer terug. Dit is een concreet stappenplan om daar de komende maanden geleidelijk naartoe te gaan. Maar we kunnen dat niet eenzijdig opdringen, daar heeft Vlaanderen de bevoegdheden niet voor", klinkt het.

    Jambon benadrukt dat nulrisico niet bestaat en dat er binnen het Overlegcomité een verschil is in visie in het aanvaarden van dat risico. "Tegen de zomer zijn de meest kwetsbare groepen gevaccineerd en neemt die druk weer af. Het is toch niet de bedoeling dat we de maatregelen aanhouden tot we nul coronapatiënten hebben? Dan zijn we nog lang bezig, vrees ik. Vandaar mijn oproep: we moeten leren leven met een aanvaardbare druk."

    Verder vindt de minister-president het logisch dat er in de verschillende regio's met verschillende snelheden wordt versoepeld. "In Vlaanderen is 95 procent van de 75-plussers gevaccineerd, in Brussel is dat ongeveer 70 procent. Ik krijg niet uitgelegd dat het cultureel centrum in pakweg Turnhout dicht moet blijven op een moment dat 90 procent van de mensen daar al gevaccineerd is, omdat dat in Brussel maar 70 procent is", besluit Jambon.

  7. Gebruik van Ibuprofen verergert coronabesmetting niet

    Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals Ibuprofen, verhoogt het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van Covid-19 niet, in tegenstelling tot wat aan het begin van de pandemie werd beweerd. Dat blijkt uit een zopas gepubliceerde studie.

    "Het gebruik van anti-inflammatoire geneesmiddelen gaat niet gepaard met een toename van mortaliteit of ernstige Covid-19. We hebben nu duidelijk bewijs dat ze veilig gebruikt kunnen worden", aldus een Britse studie van de gezondheidsautoriteiten, gepubliceerd in The Lancet. Bij de studie waren 72.000 mensen betrokken

    Bij het begin van de coronapandemie was er twijfel ontstaan over de gevolgen van de medicijnen. "Het gebruik ervan kan de infectie verergeren", klonk het in maart vorig jaar bij de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde aanvankelijk aan om Ibuprofen niet te gebruiken zonder doktersvoorschrift bij een coronabesmetting, maar in plaats daarvan te kiezen voor Paracetamol.

    Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had echter wel al benadrukt dat er geen bewijs was voor een verband tussen Ibuprofen en zwaardere symptomen bij een infectie met het longvirus. 

    Beeld Photo News
  8. Rotterdamse ziekenhuizen bezorgd over druk tijdens Eurovisiesongfestival

    De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze tijdens het Eurovisiesongfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival dat plaatsvindt van 18 tot 22 mei in de evenementenhal Ahoy. Volgens de bestuurders van de ziekenhuizen is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. 

    Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.

    "We vragen om nog eens kritisch te bezien, op basis van een risicoanalyse, of dit hoge aantal bezoekers gewenst is", aldus de woordvoerster van Maasstad. Ze wijst erop dat het in de regio "ontzettend druk" is in de zorg. "De reguliere zorg is afgeschaald, ic's liggen vol en zo nu en dan is er een opnamestop voor patiënten."

    Hoewel andere ziekenhuizen bereid zijn om bij te springen, is vooraf verspreiden van patiënten niet altijd een optie. "Iemand op de ic is niet altijd zomaar over te plaatsen. Niet alleen iemand met corona, maar ook iemand die een auto-ongeluk of hartinfarct heeft gehad. Wij zijn altijd open voor iedereen."

    De kaartverkoop voor het Eurovisiesongfestival, dat aangemerkt is als testevenement en dus met publiek wordt georganiseerd, start zaterdag. 

    Beeld ANP
  9. Vaccinatiecentra breken alle records: ‘Zevendaags gemiddelde naar bijna 100.000 vaccinaties per dag’

    Er was ons een recordweek beloofd en we gaan ze ook krijgen. Dat meldt Joris Vaesen, de man achter de populaire website covid-vaccinatie.be, die onze vaccinatiecampagne op de voet volgt. Het ene na het andere dagrecord ging aan diggelen en het zevendaags gemiddelde zou zelfs stijgen tot bijna 100.000 vaccinaties per dag.

    Lees hier verder.

    Beeld David Legreve
  10. Britse regering in gesprek met UEFA over verplaatsen finale Champions League

    De Britse regering is in gesprek met de UEFA over het verplaatsen van de Champions League-finale naar Engeland. Dat meldt The Daily Telegraph. Chelsea en Manchester City zouden elkaar op 29 mei in Istanbul treffen, maar deze wedstrijd is onzeker nu Boris Johnson Turkije vandaag op de ‘rode lijst’ heeft gezet, samen met Nepal en de Maldiven.

    Dit betekent dat iedere passagier uit dat land na aankomst in Engeland tien dagen in een zelf betaalde hotelquarantaine moet. Dat zou dus ook gelden voor de 8000 Engelse fans die door de Turkse autoriteiten welkom zouden worden geheten in het Atatürk-stadion.

    Turkije is in lockdown en kampt met een hoog aantal besmettingen, terwijl Engeland goeddeels Covid-vrij is. De UEFA kan besluiten om de finale zonder publiek te spelen, maar dan nog is er een probleem met de spelers, die vlak voor het EK ook in quarantaine zouden moeten. Aston Villa had eerder deze week reeds aangeboden in de wedstrijd op Villa Park te spelen. Er zijn tal van stadions in Engeland waar de finale met publiek kan worden gespeeld. De UEFA kan besluiten om de finale volgend jaar in de Turkse stad te houden, wanneer de coronacrisis hopelijk voorbij is.

  11. WHO geeft noodgoedkeuring aan Chinees Sinopharm-vaccin

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodgoedkeuring toegekend aan het Chinese Sinopharm-vaccin. Dat heeft het hoofd van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd tijdens een persconferentie in Genève. Het is het zesde vaccin dat de goedkeuring van de WHO kreeg en het eerste vaccin uit China.

    Sinopharm wordt aanbevolen voor iedereen boven de 18 jaar. Er zijn twee prikken nodig met een tussentijd van twee tot drie weken. De WHO gaf ook aan dat het vaccin 79 procent effectief is tegen ziekte en hospitalisatie. Voor de 60-plussers is er nog weinig informatie voorhanden over de werking van het vaccin, maar de WHO stelt geen bovengrens in "omdat er geen theoretische reden is om te geloven dat het vaccin een ander veiligheidsprofiel heeft bij jongere en oudere personen". De WHO heeft ook extra studies gevraagd aan het Beijing Bio-Institute of Biological Products, dat het vaccin produceert, en heeft ook ter plaatse inspecties uitgevoerd.

    Deze goedkeuring breidt de lijst van vaccins uit die Covax kan kopen, het mondiale instrument om ook lage- en middeninkomenslanden toegang tot vaccins te geven. "En het geeft landen het vertrouwen om hun eigen goedkeuring te versnellen en het vaccin te importeren en toe te dienen", aldus Ghebreyesus.

    Ghebreyesus zei ook dat de aankondigig van de VS dat ze een tijdelijke ophef van patenten op vaccins steunen, een "significante uitdrukking van solidariteit" is en een grote steun voor de inspanningen om in vaccins voor iedereen te voorzien. Het WHO-hoofd gaf aan dat hij beseft dat dit politiek gezien een moeilijke stap was en hij hoopt dat andere landen zijn voorbeeld zullen volgen. De waivers zijn bedoeld voor noodsituaties zoals deze, aldus Ghebreyesus nog. "Als we ze nu niet gebruiken, wanneer dan wel?" 

    Beeld REUTERS
  12. ‘Testevenementen buiten? Dat is de ironie voorbij’

    Als muzikant wil je eigenlijk niet altijd hetzelfde liedje opnieuw spelen, zegt Frederik Sioen. Maar als woordvoerder van de Crisiscel Cultuur moet hij dat wel al bijna een jaar lang doen: altijd herhalen dat het veilig én nodig is om de cultuursector te heropenen. ‘Dat er al een aparte voedselbedeling is voor kunstenaars, zegt veel.’

    Lees meer.

    SioenBeeld Thomas Sweertvaegher
  13. Reisplannen? Dit zijn de cijfers én de plannen van jouw vakantieland

    Wie hunkert naar vakantie in het buitenland, houdt maar beter nauwgezet de coronakaart in de gaten. Hier en daar verschijnen al wat meer oranje zones waar vakantie vieren nu al kan, maar elders zit het nog potdicht - al worden er volop plannen gemaakt om weer toeristen te ontvangen. 

    Dit zijn de cijfers én de plannen van jouw vakantieland. Lees hier het volledige overzicht.

    Beeld Tiene Carlier
  14. Jambon: "Kaap van twee miljoen gevaccineerden in zicht"

    Tijdens de persconferentie gaven Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) een stand van zaken van de Vlaamse vaccinatiecampagne en keken ze ook vooruit. Met de campagne "Cijfers van de Hoop" wil Vlaanderen aantonen dat de vaccinatiecampagne stilaan op kruissnelheid komt. Zo worden er de komende twee weken gemiddeld 400.000 Vlamingen gevaccineerd, verklaarde Beke.

    Volgende week staan 286.484 coronavaccins gepland, waarvan zowat driekwart een tweede dosis zijn. De week nadien staan 533.535 vaccins ingepland. Daarvan is twee derde gereserveerd als eerste dosis. "Tegen eind mei zullen we drie groepen volledig hebben gevaccineerd: het zorgpersoneel, de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen", vertelde Beke. "Dat is goed voor de helft van alle Vlamingen."

    Daarna komt dan de brede bevolking aan de beurt. Beke maakt zich sterk dat de streefdatum om iedere volwassen Vlaming een eerste prik te hebben gegeven tegen 11 juli - de Vlaamse feestdag - overeind blijft. Jambon gaf ook nog aan dat "de kaap van 2 miljoen gevaccineerde Vlamingen in zicht is".

  15. De Croo hamert bij Europese leiders op nood aan grotere vaccinproductie en -verdeling

    In een brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel breken premier Alexander De Croo en zijn Spaanse, Franse, Deense en Zweedse collega's een lans voor een productieverhoging van coronavaccins en het opschalen van de distributie naar alle uithoeken van de wereld. De Europese Unie moet daarin het voortouw nemen, schrijven ze. "Dit is niet alleen een morele en een politieke kwestie, maar ook een van epidemiologische aard. Wij zullen pas veilig zijn wanneer iedereen veilig is."

    De brief komt er enkele uren voor de start van de Europese top in het Portugese Porto en te midden van de discussie of het tijdelijk opheffen van de patenten op coronavaccins kan helpen om op korte termijn wereldwijd meer vaccins te kunnen toedienen.

    Alexander De Croo.Beeld Christophe Demuynck
  16. Onderzoekers schatten dodentol door corona op 6,9 miljoen, dubbel zoveel als schatting WHO

    De coronapandemie zou meer dan twee keer zoveel doden kunnen hebben veroorzaakt als eerder werd aangenomen. Uit schattingen van onderzoekers van de Universiteit van Washington in de gelijknamige Amerikaanse staat is gebleken dat wereldwijd mogelijk 6,9 miljoen mensen zijn gestorven door een besmetting met het coronavirus.

    Lees hier verder.

  17. Oplossing voor verlies auteursrechten door "muziek die niet wordt gedraaid"

    Er is een oplossing voor de artiesten die inkomsten uit auteursrechten verliezen omdat hun muziek maandenlang niet op café of andere plaatsen kon worden gedraaid of omdat ze niet meer live konden optreden. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft vrijdag een budget van ruim 19 miljoen euro aangekondigd om kunstenaars te helpen het hoofd boven water te houden.

    Er is al langer discussie over de betaling van muziek die niet wordt gedraaid. Sommige horecafederaties zijn naar de rechter gestapt om de betaling aan te vechten van auteursrechten voor muziek, terwijl de bars, cafés, restaurants en discotheken al maanden gesloten bleven. Auteurs en kunstenaars van hun kant, die eveneens zware klappen kregen tijdens de crisis, zagen niet in hoe ze het zonder die inkomsten zouden kunnen stellen.

    Daarom besliste de regering een compensatieregeling uit te werken. De vergoeding bedraagt maximaal 10.000 euro en 70 procent van het geleden verlies. "De levensomstandigheden van werknemers in de culturele sector zijn aanzienlijk verslechterd. Er is een budget van 19,1 miljoen euro vrijgemaakt voor een vergoeding die hen wapent tegen de precaire situatie", zegt Dermagne. 

  18. Zes op de tien Belgen is voorstander van extra vrijheden voor gevaccineerden

    De Grote Coronastudie van de UAntwerpen, UHasselt, KU Leuven en ULB werd dinsdag voor de 36ste keer ingevuld. Zo'n 20.300 Belgen gaven hun mening over de coronamaatregelen. Uit de resultaten blijkt dat 63 procent extra vrijheden voor gevaccineerden wil wanneer iedereen de kans kreeg zich in te enten.

    De bevraging polste ook naar de vakantieplannen en de timing met de vaccinatie. Van de bevraagden zegt 29 procent geen zomervakantie te plannen, 28,6 procent zegt voor de vakantie al volledig gevaccineerd te zullen zijn. Ongeveer 9,5 procent geeft aan een reis te hebben geboekt en die niet te zullen verzetten als ze samenvalt met het prikje.

    Vanaf 10 mei wordt er weer voltijds fysiek les gegeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, en dat vinden acht op de tien ouders een goede zaak. Een deel maakt zich wel zorgen over de risico's. Bij de leerkrachten in de tweede en derde graad zijn de meningen sterker verdeeld: hier is 58 procent voor, maar ook 40 procent tegen.

    In het hoger onderwijs denkt 59 procent van de studenten dat meer les op de campus veilig kan. Achttien procent wil ook meer les, maar is wat ongerust. Bij de docenten meent 41 procent dat het veilig kan. Ongeveer 24 procent is ook voorstander van meer les op de campus, maar is niet vrij van zorgen. Aan de andere kant zijn respectievelijk 11 en 29 procent van de studenten en lesgevers niet te vinden voor een volledige hervatting, omwille van de risico's. 

  19. Ministerieel besluit schept duidelijkheid: dit zijn de definitieve regels voor terrasbezoek

    Het ministerieel besluit dat de opening van de terrassen vanaf morgen regelt, is klaar voor publicatie in het Staatsblad. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De tekst preciseert dat de tafels op de terrassen zo moeten worden geplaatst zodat er steeds minstens anderhalve meter afstand blijft tussen de tafelgezelschappen. Over een afwijking door het gebruik van plexischermen wordt met geen woord gerept.

    Lees meer.

    Nog één dag te gaan en ook het terras van Tarterie op de Grote Markt in Kortrijk heropent.Beeld Henk Deleu
  20. Op welk nieuw covid-medicijn moeten we onze hoop vestigen?

    Nog dit jaar moeten er in Europa vijf nieuwe covid-medicijnen op de markt komen. Welke middelen maken de meeste kans en hoe effectief zijn ze? En welke medicijnen gebruiken artsen nu al? Vijf vragen.

    Lees hier het volledige artikel.

  21. De Wever 'geschandaliseerd' door late duidelijkheid over terrassen

    Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over het feit dat horeca-uitbaters nu pas te horen hebben gekregen dat ze op terrassen geen gebruik mogen maken van plexischermen. "Ik ben echt geschandaliseerd dat het ministerieel besluit zo laat komt", geeft hij aan. "En uiteraard zijn er weer absurditeiten en verrassingen bij. Zo kan je eigenlijk niet werken."

    Volgens De Wever had het ministerieel besluit al vroeger klaar moeten zijn. "We zijn veertien maanden in de crisis, het is niet alsof men geen eerdere teksten heeft", zegt hij. "Maar wij moeten het dan wel vanaf middernacht toepassen. Wij hebben gisteren crisiscel gehad en hebben toen moeten gokken op basis van de teksten uit het verleden en de geruchten die we hoorden vanuit Brussel."

    Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld Photo News

    De Wever stond naar eigen zeggen "perplex" na het nieuws over het verbod op plexischermen. "Ik heb gisteren aan de politie gevraagd om sowieso de eerste periode te sensibiliseren, want het is totaal onredelijk om van mensen te vragen regels toe te passen die ze nauwelijks hebben kunnen absorberen", zegt hij.

    Dat hij de plexischermen zal toelaten in Antwerpen, wil De Wever echter niet gezegd hebben. "Als dit expliciet in het MB staat, heeft het ook kracht van wet", geeft hij aan. "Dan moet je als burgemeester opletten. Ik heb geen sikkepit goesting om dat te handhaven, maar als het in de wet staat kunnen mensen pv's krijgen. Maar ik heb geen enkele zin om horeca-uitbaters die geïnvesteerd hebben, in goed vertrouwen en op basis van het horecaprotocol, morgen te zeggen dat ze hun tent moeten sluiten."

  22. ‘Zorgeloos op vakantie, die tijd is voorbij’

    Alle hoop ten spijt: reizen zoals in de zomer van 2019 zit er ook dit jaar niet in. Volgens toerisme-expert Jan van der Borg (KU Leuven) hoeft dat geen probleem te zijn. ‘Al is het beleid van Europa te treurig voor woorden.’

    Lees meer.

    Beeld AP
  23. 'Ook bij voldoende ventilatie is er nog risico op besmetting'

    Er zijn meerdere mogelijkheden om voldoende frisse lucht in een ruimte te krijgen, maar dat betekent niet dat er geen risico op een coronabesmetting meer is. Dat heeft Peter Wouters van de taskforce ventilatie verklaard op de persconferentie van het Crisiscentrum.

    De taskforce heeft adviezen klaar voor de praktische implementatie van ventilatie en de bewaking van de luchtkwaliteit van binnenruimtes. Wouters kwam daarover tekst en uitleg geven op de persconferentie.

    Zoals bekend en aangetoond in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, verspreiden we bij het uitademen zeer kleine partikeltjes die uren kunnen circuleren. Op die manier kunnen ze ook het virus verspreiden. "Het komt er dus op aan om de concentratie van de partikeltjes zo laag mogelijk te houden", aldus Wouters. In binnenruimtes kan dat door de toestroom van verse buitenlucht, ventilatie dus. Een andere mogelijkheid is luchtzuivering, waarbij het aantal besmette deeltjes in de binnenruimte vermindert, waardoor ook de kans op een besmetting lager is.

    Voor de ventilatie zijn er al richtlijnen, maar aan de adviezen rond luchtzuivering wordt nog gewerkt, zegt Wouters.

  24. Ook Brussel en Oostende laten plexischermen op terrassen toe

    Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFi) is niet opgezet met de aankondiging van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat er geen plexischermen tussen tafels mogen staan om ze zo dichter bij elkaar te zetten. Volgens het protocol dat de stad donderdag ontving, mag dat wel. En dus houden ze in de stad Brussel vast aan dat protocol, klinkt het.

    Maingain vindt dat de communicatie in dit dossier gebrekkig is. "Pas donderdagnamiddag hebben we het protocol officieel ontvangen en daarin zijn de plexischermen wel voorzien. We hebben aan de horeca dus meegedeeld dat ze volgens dat protocol mogen heropenen. Deze ochtend zeggen ze dan dat de plexischermen niet zijn toegestaan. Dat getuigt van een compleet amateurisme", vindt Maingain.

    Ook in Oostende zal het verbod op plexischermen voorlopig niet gehandhaafd worden. “Trop is te veel en te veel is trop”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) op Twitter.

    Eerder lieten de burgemeesters van Gent en Leuven al weten geen boetes te zullen uitdelen aan horeca-uitbaters die toch plexischermen op hun terrassen plaatsen.

  25. 'Morgen zetten we weer een stap vooruit'

    De coronacijfers dalen, "maar we mogen niet vergeten dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds erg hoog is", zegt woordvoerder Yves Stevens op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

    "Morgen zetten we weer een stap vooruit", doelt Stevens op het in werking treden van onder meer het buitenplan. "Als we dit op een verantwoorde manier doen, zorgen we ervoor dat we stap voor stap vooruitgaan."

    De vaccinatiegraad gaat omhoog, maar ligt nog te laag om de maatregelen niet na te leven, benadrukt Stevens. "Afgelopen weken hebben we hier vaak gezeten om slecht nieuws mee te geven. We zijn dan ook tevreden dat we vandaag goed nieuws kunnen brengen. Als we op een verstandige manier omgaan met versoepelingen, zijn we ervan overtuigd dat we ook de komende weken goed nieuws kunnen blijven brengen."

    Overzicht: Deze versoepelingen gaan vanaf morgen in

  26. Gent en Leuven zullen horeca-uitbaters met plexischermen niet beboeten

    De burgemeesters van Gent en Leuven zijn niet te spreken over het vandaag aangekondigde verbod op plexischermen op terrassen, en laten via Twitter weten het verbod voorlopig niet te zullen handhaven.

    "Dit is niet ernstig", Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). "We gaan daar nu niet op handhaven. Horeca-uitbaters hebben zich in eer en geweten voorbereid volgens de laattijdig ontvangen protocollen. We gaan hen de tijd geven om zich in regel te stellen."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Eenzelfde geluid bij Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). "De Leuvense horeca heeft veel moeite gedaan om conform de regels op te starten. De protocollen waren al laat, en er is nog steeds geen ministerieel besluit. We blijven pragmatisch en geven de horeca de tijd om zich in regel te stellen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Horeca-uitbaters misnoegd: 'Deze aankondiging komt wel heel laat'

    De uitbaters van horecazaken zijn vanmorgen wakker geworden met een kater, zegt Horeca Leuven-voorzitter Kevin Vanderauwera. Veel uitbaters installeerden plexischermen voor de heropening van de terrassen morgen, maar vanmorgen werd bekend dat dat niet toegelaten is.

    "Een schande", vindt Vanderauwera. "Het spreekt voor zich dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt, en we begrijpen wel dat het niet mag, maar deze aankondiging komt wel heel laat." 

    In het protocol dat sector en horeca eerder afsloten, stonden plexischermen wel nog vermeld. Maar in het nieuwe ministerieel besluit, dat nog niet gepubliceerd werd, zal staan dat plexiglas niet mag. 

    Veel uitbaters zullen zich nu afvragen of het wel rendabel is om te kunnen openen, meent Vanderauwera. "Nu er geen plexischermen geplaatst mogen worden, verdwijnt een groot deel van de capaciteit van een terras. Bovendien lijkt het weer ook een spelbreker te worden."

  28. Plexischermen op terrassen mogen niet

    Horeca-uitbaters mogen geen plexischermen plaatsen op hun terras om de tafels zo dichter tegen elkaar te zetten. Dat hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmorgen bevestigd in De ochtend op Radio 1.

    Minder dan een dag voor de heropening van de terrassen was het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken mag dat namelijk wel. 

    In het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag, zegt Van Quickenborne. "Plexiglas kan niet worden gebruikt. Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot omdat de luchtcirculatie minder is", aldus de minister. Dat het protocol wel spreekt over plexiglas, komt volgens de minister doordat dit protocol gekopieerd werd van vorige zomer. 

    Volgens Jambon is het belangrijk dat de anderhalve meter afstand tussen gezelschappen gerespecteerd wordt. "De vaccinatie loopt goed, maar we zijn er nog niet", zegt hij. "Laten we genieten van een terrasje, maar tegelijk de regels volgen."

  29. Rode Kruis sluit alle Vlaamse sneltestcentra voor leerkrachten

    Het Rode Kruis sluit op zaterdag 15 mei alle Vlaamse sneltestcentra waar leerkrachten zich preventief konden laten testen. In de plaats daarvan zet onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in op sneltests op school en de massale uitrol van zelftests. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

    Vorige maand nog kondigde Weyts aan dat hij binnenkort tot 600.000 zelftests per week wou verdelen in alle Vlaamse onderwijsinstellingen. Daarvoor wacht de Vlaamse regering vandaag echter nog altijd op goedkeuring van het federale niveau. In afwachting kunnen leerkrachten sinds kort wel een afspraak boeken in een van de 45 sneltestcentra voor het onderwijs van het Rode Kruis, waar ze zich ook preventief kunnen laten testen.

    Voortaan is het de bedoeling dat leerkrachten zich op school kunnen laten testen. "Scholen kunnen gratis sneltests aanvragen", zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Weyts. Er zijn er intussen al zowat 70.000 besteld. Die tests kunnen op school zelf worden afgenomen door iemand met medische kwalificaties. Daarnaast mikt Weyts op de massale uitrol van zelftests voor het onderwijspersoneel.

    Beeld ANP
  30. Minder dan 750 patiënten op intensieve zorg

    Tussen 27 april en 3 mei hebben dagelijks zowat 2.970 mensen positief getest op het virus, dat is een daling met 10 procent in vergelijking met de voorgaande periode. In totaal telt ons land sinds de start van de pandemie al 1.007.264 coronabesmettingen.

    Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft gestaag dalen. In de week van 30 april tot 6 mei werden dagelijks 171,4 mensen gehospitaliseerd, een daling met 15 procent op weekbasis. In totaal liggen er nu 2.402 patiënten (-13 procent) in het ziekenhuis. Op intensieve zorg liggen nog 744 patiënten (-14 procent), dat is het laagste aantal sinds eind maart.

    Bekijk alle cijfers en grafieken

  31. India registreert opnieuw recordtoename coronabesmettingen

    India heeft opnieuw een recordaantal coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. Vrijdag meldde het nog eens 414.188 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur.

    India heeft in totaal al zo'n 21,49 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal coronadoden nam in het laatste etmaal toe met nog eens 3915. In het land met ongeveer 1,37 miljard inwoners vielen in totaal al zeker 234.083 doden aan covid-19. Experts denken dat het ware dodental veel hoger ligt.

  32. Vlaanderen start grote campagne voor vaccinatie op radio en tv

    Vlaanderen start een grote campagne op radio, tv, sociale media en in kranten om iedereen aan te zetten zich te laten vaccineren. Dat meldt minister-president Jan Jambon.

    De campagne zal een maand lang lopen en telkens het actuele aantal gevaccineerde Vlamingen vermelden. Om dat aanschouwelijk te maken, zullen die worden omgezet naar de totaalcapaciteit van bijvoorbeeld een concertzaal, een voetbalstadion of een evenement.

    Daarnaast wordt ook op een aantal zeer herkenbare gebouwen geprojecteerd hoeveel Vlamingen er de afgelopen week zijn gevaccineerd. Zo lopen er sinds donderdag projecties op DeSingel in Antwerpen, de Ethias Arena in Hasselt en het Kursaal in Oostende.

    Op sociale media komen er tot slot ook verhalen van vrijwilligers in de vaccinatiecentra.

    Beeld Wannes Nimmegeers
  33. Japan verlengt noodtoestand in Tokio

    Japan gaat de noodtoestand in Tokio en drie andere prefecturen in het westen van het land verlengen. Dat heeft de regering bekendgemaakt. De noodtoestand geldt voor Tokio, Osaka, Kyoto en Hyogo. Ze zal in principe aflopen op 31 mei, minder dan twee maanden voor de start van de Olympische Spelen, die vorig jaar al werden uitgesteld door de coronacrisis.

    Experts in het land hebben gewaarschuwd voor een snelle verspreiding van meer besmettelijke varianten van het covid-virus. In Japan is namelijk nog minder dan één procent van de 125 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Gisteren registreerde het land 4.375 nieuwe besmettingen. 

  34. Al meer dan 250 miljoen prikken gezet in de VS

    In de Verenigde Staten is de kaap van 250 miljoen toegediende coronavaccins overschreden. Dat melden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Sinds de start van de vaccinatiecampagne half december zijn in totaal 252 miljoen vaccins toegediend op een totaal van 330 miljoen inwoners.

    Zowat 57 procent van de volwassen bevolking heeft in de VS al een eerste prik van een coronavaccin gehad, ruim 42 procent van de 18-plussers is volledig gevaccineerd.

    Wat de 65-plussers betreft, is 83 procent deels gevaccineerd, 7 op de 10 hebben al twee prikken gehad.

  35. Culturele sector spant kort geding aan tegen de staat voor publieke voorstellingen

    Een resem federaties en personen die de cultuursector vertegenwoordigen hebben een kort geding opgestart tegen de Belgische staat. Met de juridische actie willen ze voorstellingen met publiek mogelijk maken. De culturele sector wendt zich tot de rechtbank ten aanzien van "de meedogenloosheid van de federale regering", klinkt het donderdag. "In de ultieme hoop alsnog een herneming van publieke voorstellingen en activiteiten mogelijk te maken."

    De groep, "representatief voor de culturele sector", wil met de actie "de onwettigheid van de opgelegde maatregelen laten vaststellen". Cultuurhuizen zijn volgens wetenschappelijke studies niet het meest riskant, argumenteren ze. Ook hekelen ze een discriminatie sinds het begin van de coronacrisis.

    De gemaakte keuzes zijn ook een politieke keuze, vervolgen ze, en dat wil de sector niet langer aanvaarden. "Deze beslissingen hebben te veel sociale, economische en democratische gevolgen." 

  36. Kabinetssecretaris van Jan Jambon overleden aan COVID-19

    De kabinetssecretaris van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat bevestigt de woordvoerder van de minister-president aan Belga.

    Het gaat om een medewerker die al jaren voor Jan Jambon werkte, ook toen hij nog federaal minister van Binnenlandse Zaken was. "Het gaat om een naaste medewerker, een vertrouweling en een vriend", klinkt het. "De man vocht al weken tegen de ziekte, is op intensieve zorgen beland en is vandaag helaas overleden", legt woordvoerder Olivier Van Raemdonck uit.

    "Als minister-president is Jambon dagelijks bezig met de cijfers op macroniveau, maar soms komen die cijfers heel dichtbij", klinkt het nog.

  37. Twee dagen voor opening terrassen nog geen duidelijkheid over plexischermen

    Minder dan twee dagen voor de heropening van de terrassen is het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken wél, volgens coronacommissaris Pedro Facon niet.

    Lees hier verder.

    De gentse horeca bereidt zich voor op de opening van de terrassen.Beeld Wannes Nimmegeers
  38. ▶ Gaan we helemaal los nu de terrassen weer opengaan? En gaat Erika Vlieghe zaterdag zelf meteen op terras?

    In de podcast Duidelijk brengt De Morgen elke week duidelijkheid over een concreet thema. In deze aflevering: waarom is het zo belangrijk dat onze terrassen opnieuw opengaan? Hoe gaan we daar met z’n allen op reageren? En gaan oppervirologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Steven Van Gucht zaterdag zelf meteen op terras?

    Luister hier naar de eerste aflevering van Duidelijk.

    In 'Duidelijk' vertellen virologen Erika Vlieghe en Marc Van Ranst aan presentator Bram Vuylsteker of ze straks zelf meteen op terras gaan.Beeld dm/Yves Drieghe/Pieter-Jan Vanstockstraeten/Wouter Van Vooren
  39. Duitsland geeft AstraZeneca vrij voor alle volwassenen

    Duitsland geeft het coronavaccin van AstraZeneca vrij voor alle volwassenen. Tot nu toe werd AstraZeneca voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen. De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn, die de koerswijziging bekendmaakte, hoopt dat nu meer volwassenen kunnen worden ingeënt.

    Spahn kondigde tegelijk ook aan dat Duitsland tegen eind augustus aan alle adolescenten vanaf 12 jaar een COVID-19-vaccin zal kunnen aanbieden, indien het Europese Geneesmiddelenbureau EMA groen licht geeft voor de vaccinatie van deze leeftijdsgroep. De regering en de regio's zijn overeengekomen "dat er tegen eind augustus aan alle 12-18-jarigen een vaccin aangeboden kan worden", aldus de minister. De Duitser rekent erop dat het EMA in de loop van juni het Pfizer/BioNTech-vaccin goedkeurt voor 12 à 15-jarigen. 

    Beeld Reporters / DPA
  40. Steeds meer Europese landen willen coronapas invoeren: welke privileges hangen eraan vast?

    Steeds meer Europese landen hebben een coronapaspoort geïntroduceerd, of zijn dat in de nabije toekomst van plan. Ook Vlaanderen denkt na over een coronapaspoort. Zo’n paspoort brengt vaak heel wat vrijheden met zich mee, al verschilt dat van land tot land. 

    Lees hier het volledige overzicht.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.

Blijf overal op de hoogte

Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.