Direct naar artikelinhoud
NieuwsItalië

De populairste attractie van Italië krijgt een make-over: er komt een vloer in het Colosseum

Het Colosseum in Rome op 1 juni 2020, toen het monument weer opengesteld werd voor publiek na de eerste lockdown.Beeld Getty Images

Een miljoenenrenovatie moet het Colosseum een vloer geven met honderden latten van carbonfiber, die kunnen kantelen als lamellen. Zo krijgt het monument het uiterlijk van arena terug. 

Wie in de zomer een bezoek brengt aan het Colosseum in Rome – mocht Italië weer massaal toeristen toelaten –, moet goed om zich heen kijken. Want over een paar jaar zal de populairste attractie van Italië er heel anders uitzien. Het Colosseum krijgt namelijk weer een vloer, zodat je vanaf de bovenste tribunes niet meer in het labyrint van gangen en kamers kijkt waarin ooit wilde dieren en gevangenen zich ophielden in afwachting van hun entree.

In de 19de eeuw werd het oppervlak van het Colosseum afgegraven en kwamen de ondergrondse resten bloot te liggen. In 2014 werd het plan opgevat om van het bijna tweeduizend jaar oude monument weer een arena te maken, zodat de bezoeker dichter bij het gevoel komt van een Romein in de oudheid. Ook kunnen er zo weer evenementen worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld al jaren gebeurt in de arena van Verona, waar in de zomer opera’s worden opgevoerd. Een ander voordeel is dat de ‘ondergrondse’ stenen zo beter worden beschermd.

De minister van Cultuur van Italië, Dario Franceschini, toonde zich van begin af aan een groot voorstander van het plan. Hij benadrukte zondag dat de nieuwe elementen omkeerbaar zijn. De vloer zal bestaan uit honderden latten van carbonfiber, bekleed met duurzaam accoyahout. De latten kunnen kantelen als lamellen, zodat er in de gangen toch nog lucht en licht binnenkomt. Ook komt er een ventilatiesysteem om de temperatuur en luchtvochtigheid te kunnen beïnvloeden.

Vanaf 2023 moet een gladiatorengevecht weer tot de mogelijkheden behoren, want dan is het project voltooid, beloofde het architectenbureau Milan Ingegneria dat de opdracht na jaren van onderzoek binnenhaalde. De bouw moet later dit jaar of begin volgend jaar beginnen. De kosten zijn geraamd op 18,5 miljoen euro. In 2014 werd het Colosseum al voor een bedrag van 25 miljoen gerestaureerd.

Het Colosseum werd in het jaar 80 na Christus voltooid onder keizer Titus. De bouw duurde zo’n tien jaar. De oorspronkelijke vloer was van hout en bedekt met zand. In de glorietijd bood het Colosseum plaats aan 70.000 bezoekers, vergelijkbaar met het Romeinse Stadio Olimpico nu.

In 2019 trok het monument 7,6 miljoen toeristen: toen konden er zo’n 3000 bezoekers tegelijk naar binnen. Sinds vorige week is het weer te bezoeken, na maanden van coronasluiting. Voor de rondleiding mogen er groepen van veertien man naar binnen.