Radio 2

Bijzondere winkel in Anderlecht open: "Alles is gratis, enkel bedanken"

In de Kuregemwijk in Anderlecht is een gratis winkel open gegaan. Alle spullen die er staan, mag je zomaar meenemen. Of toch bijna. "We vragen enkel een simpele bedanking", zegt Gerd De Wilde die coördinator is van het project. Met de gratis winkel wil hij spullen zoals kleding, speelgoed en boeken een tweede leven geven. Maar ook een ontmoetingsplaats voor de buurt creëren.  Daar is veel nood aan, blijkt uit de succesvolle openingsdag. 

Een winkel waar je zonder betalen naar buiten mag stappen. Het lijkt een droom, maar het is precies wat je op de Bergensesteenweg 95 in Anderlecht kan doen. Gert De Wilde is coördinator van de organisatie Circularium. Die focust op duurzame projecten, zoals de gratis winkel.  "Hier hoef je inderdaad niets te kopen. Toch niet met geld. Het enige wat we vragen is een briefje te schrijven met een kleine bedanking."

Dat hebben intussen al heel wat klanten gedaan. "Gisteren was onze eerste dag. Toen zijn er al 30 mensen over de vloer geweest. Die hebben dan een bedankingsbriefje achtergelaten. Daar staat bijvoorbeeld op: "Dikke bravo met dit mooie initiatief", "Dank je voor de trechters", of "Veel moed, dank je wel".

Er is zoveel overdaad. Tegelijk zijn er mensen die in armoede leven. Die twee willen we verbinden met de gratis winkel

Het assortiment in de winkel is groot, blijkt tijdens de rondleiding van Gerd. "We hebben hier planten en zaadjes voor mensen die snel nog iets willen zaaien. Hier liggen boeken, dvd's, platen, allerlei servies en glazen. We hebben een kidscorner met speelgoed voor de kinderen. Maar ook kledij, schoenen, een beetje vanalles".  

Naast spullen komen halen, kan je er ook komen brengen. Zodat ze een tweede leven kunnen krijgen, zegt Gerd. Zeker omdat ze in andere huizen vaak stof vergaren. "Iedereen met een klein beetje inkomen, heeft veel te veel spullen. Volgens de statistieken zou elk huishouden tussen de 10 en 14 elektronische toestellen hebben die ze niet gebruikt. Er is zoveel overdaad. Maar tegelijk zijn er ook mensen die het financieel moeilijk hebben. Kuregem, waar de winkel is gelegen, is bijvoorbeeld zo'n armere wijk. Als we die twee kunnen verbinden, zijn we heel blij."  

Regel van één

Minstens zo belangrijk als het duurzame aspect, is het sociale. "Tijdens de wintermaanden hebben we hier een pop-up Oxfamwinkel open gehouden", vertelt Gerd. "Toen verkochten we heel goedkoop winterkledij. Voor twee euro per kilo. Omdat er tijdens de lockdown niets te beleven was, zagen we mensen elke dag terug komen om een half uurtje uit hun huis te komen. In een winkel waar het goedkoop was. En we zagen ook hoe dat een sociaal functie begon te vervullen. Mensen konden niet meer sporten, of andere hobby's doen. Het enige wat openbleef waren de winkels. Daarom bedachten we om een winkel te maken die gratis is, en zo nog laagdrempeliger." 

En voor wie misschien stiekem zijn eigen winkel zou willen bevoorraden met de gratis spullen: "De regel is één object per persoon, per dag". 

Radio 2

Meest gelezen