©  Belgaimage

 

“Cyberaanval van nooit geziene grootte” op Belgische overheidswebsites

Het netwerk van Belnet, de overheidsorganisatie die internettoegang levert aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten, wordt dinsdag geconfronteerd met een “zeer grootschalige” DDoS-aanval. Dat bevestigt woordvoerster Davina Luyten. Parlementaire commissies zijn uitgesteld, Tax-on-web is moeilijk bereikbaar. Ook was het tijdelijk niet mogelijk om afspraken te maken voor een coronavaccin. Het gaat om “een aanval van nooit geziene grootte in ons land.”

mg, tg, mvdr

Bij een DDoS-aanval verstoren aanvallers een netwerk met opzet om de werking te verstoren. Het is niet duidelijk van waar de aanval komt. “Onze diensten zijn hard aan het werken”, zegt Luyten. “Evident is het niet, aangezien het om een zeer grootschalige aanval gaat waarbij het hele Belnet-netwerk wordt geviseerd.”

De oorzaak is een Ddos-aanval, een ‘distributed denial of service’-aanval, waarbij websites of servers bestookt worden met nutteloze aanvragen tot ze blokkeren.

De impact is groot, zegt de woordvoerster. Belnet heeft meer dan 200 klanten. De internetconnectiviteit bij hen valt af en toe uit. Het is niet duidelijk welke organisaties de grootste impact ondervinden.

Tax-on-Web en MyMinfin zijn bijvoorbeeld regelmatig niet te bereiken, maar ook de online vergaderingen van de Kamer en de Senaat werden geannuleerd wegens de aanval. Als gevolg zijn bijna alle parlementaire commissies afgelast.

Ook thuiswerkende ambtenaren en studenten die afstandsonderwijs volgen, ondervinden zware problemen.

Registraties voor coronavaccin

De aanval trof ook de vaccinatiecampage, maar in beperkte mate. In de vaccinatiecentra is alles blijven functioneren, verzekert Robben. De vaccinaties konden worden opgeladen naar de vaccinatiedatabank en de medewerkers van de centra konden de afspraken bekijken.

Wel moest het boekingssysteem tijdelijk worden afgezet. Daardoor konden mensen vanaf de middag tijdelijk geen afspraak meer vastleggen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt enkel in Gent, Antwerpen, Brussel en Wallonië, waar mensen zelf hun afspraak moeten boeken. Elders in Vlaanderen krijgen burgers een tijdstip toegestuurd.

Na een tweetal uren ging het boekingssysteem weer online. Wie dinsdagnamiddag problemen ondervond bij het boeken van een afspraak, kan best in de late namiddag of avond nog eens proberen, adviseert Robben.

Maar de problemen elders zijn nog niet opgelost. “We spelen een kat-en-muisspel met de daders”, zegt Dirk Haex, directeur van Belnet. Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER