Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Jong N-VA’ers riskeren tuchtprocedure aan VUB wegens stelen spandoeken sans-papiers

De sans-papiers hebben sinds februari hun intrek genomen in een gebouw op de VUB-campus. Jong N-VA'ers ontvreemdden eind april enkele van hun spandoeken.Beeld Marc Baert

Enkele Jong N-VA’ers hebben hun excuses aangeboden nadat ze op de campus van de VUB spandoeken hadden gestolen van sans-papiers. Voor N-VA is de kous daarmee af, maar bij de VUB riskeren ze een tuchtprocedure.

“Eerste pak pinten is van mij.” Arno Van de Bruaene, voorzitter van studentenclub Jong N-VA VUB, blaakt van euforie nadat hij eind april samen met ondervoorzitter Suleyman Celik en enkele medestudenten op rooftocht is geweest op de VUB-campus. In een WhatsApp-conversatie, die nieuwssite Apache publiceerde, tonen ze trots hoe ze spandoeken hebben weggehaald die sans-papiers hadden opgehangen om aandacht te vragen voor hun moeilijke situatie.

De onthulling beroert de gemoederen op sociale media, waar de Jong N-VA’ers worden vergeleken met de radicaal-rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. “Hoe laag moet je vallen om spandoeken van mensen zonder papieren te stelen?”, merkt activist Yassine Boubout, rechtenstudent aan de VUB, bijvoorbeeld op. Ook uit linkse politieke hoek, vanuit Vooruit en PvdA, komen er verontwaardigde reacties. Sommigen pleiten voor een schorsing.

De sans-papiers hebben sinds februari hun intrek genomen in een gebouw op de VUB-campus. Op die manier hopen ze druk te zetten op de federale regering voor een snellere regularisatie. Eerder hielden ze gelijkaardige acties aan de Franstalige ULB en in de Begijnhofkerk in hartje Brussel. Zolang ze niemand kwaad doen, laat rector Caroline Pauwels betijen. Onlangs pleitte ze voor een oplossing voor hun uitzichtloze situatie. Sommige studenten en medewerkers hebben hun hulp aangeboden.

Studentikoos

De heisa straalt af op N-VA. Deze week poseerden Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier nog samen met de leden van de vereniging op sociale media. Ze zijn peter en meter van de vereniging. “Ik kijk er enorm naar uit om hen de komende jaren verder bij te staan met raad en daad”, schreef Tavernier op Facebook. Die raad kunnen ze nu gebruiken.

Zowel Jambon als Tavernier laten verstaan dat ze hier geen halszaak van willen maken. “Uiteraard is dit gedrag ongepast. Maar ik verwijs naar de reacties van de betrokken studenten op Twitter”, zegt Tavernier. Van de Bruaene en Celik boden dinsdag hun excuses aan, waarbij ze beloofden om de vlaggen terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaars. Tegelijk benadrukten ze dat de actie “binnen een studentikoze context” plaatsvond, en niet vanuit Jong N-VA.

Hoe dan ook is dit een klap voor het imago van de jongerenpartij, nadat ze enkele jaren geleden al in opspraak kwam door de betrokkenheid van sommige leden bij de radicaal-rechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden. Het gerecht is een strafonderzoek gestart naar negen leden van deze vereniging wegens mogelijke inbreuken op de racisme- en negationismewetgeving. Onder hen een oud-bestuurslid van Jong N-VA UGent.

Transfobe uitspraken

Op de VUB-campus ligt de aanwezigheid van Jong N-VA al langer gevoelig. In december 2020 weigerde de Studentenraad de erkenning van de studentenclub wegens enkele transfobe uitspraken van een bestuurslid op sociale media. In februari dit jaar werd die beslissing overruled door de beroepscommissie studentenvoorzieningen, een orgaan van de universiteit. Een beslissing die voor- en tegenstanders van Jong N-VA op de campus verdeelde.

De VUB voert een onderzoek naar de meldingen in deze zaak. Daarna zal ze de volgende stappen bekijken. “Dat kan van alles zijn, van niets doen tot het opstarten van een tuchtprocedure”, zegt woordvoerder Sicco Wittermans. Zo’n tuchtprocedure kan uitmonden in de weigering van de toegang tot de universiteit. Maar zo drastisch lijkt de VUB-top niet te willen ingrijpen.

Voor de medestanders van de sans-papiers is de maat wel vol. Zij verzamelen woensdagmiddag om drie uur op de campus om actie te voeren tegen Jong N-VA en voor een oplossing voor de ‘papierlozen’. “Wat gebeurd is, mag niet onbestraft blijven”, klinkt het in hun oproep.