Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociale media

Donald Trump blijft fulmineren in eigen kring, maar de vraag is of hij dat voortaan weer via Facebook kan doen

Ex-president Donald Trump tokkelt op zijn smartphone.Beeld REUTERS

Krijgt Donald Trump zijn podium op Facebook terug? Daarover besluit de Oversight Board, een externe toezichtraad, vandaag. Het sociale netwerk besloot Trump begin dit jaar voor altijd te weren na de bestorming van het Capitool.

Facebook deed Trump in de ban omdat hij zou hebben aangezet tot geweld met zijn klachten over de ‘gestolen verkiezingen’ en zijn opmerkingen over de ‘patriotten’ die aan de bestorming van het Capitool op 6 januari meededen. De onafhankelijke Oversight Board moet nu beslissen of die maatregel terecht is.

Facebook-baas Mark Zuckerberg worstelde al jaren met Trumps uitbarstingen die vaak over het randje gingen. Aanvankelijk liet Facebook die toe met als argumenten Trumps positie als politicus en de nieuwswaardigheid van zijn uitlatingen. Maar de video waarin Trump de bestormers van het Capitool prees – “Wij houden van jullie, jullie zijn heel speciaal” – was de druppel die de emmer deed overlopen.

Na Facebook deden ook Twitter en YouTube Trump in de ban, uit vrees dat hij in zijn laatste weken in het Witte Huis zijn achterban nog verder zou opstoken met getier over verkiezingsfraude.

Als de toezichtraad beslist dat Facebook fout zat, krijgt Trump zijn account terug. Geeft de Oversight Board Facebook gelijk, dan is de voormalige president zijn voornaamste roeptoeter definitief kwijt. Beroep aantekenen is niet mogelijk.

Save America

Sinds Trumps verwijdering van Facebook en Twitter is het een stuk rustiger geworden rond de voormalige president, maar vanuit zijn golfparadijs Mar-a-Lago slingert Trump nog steeds berichten de wereld in waarin hij zijn frustratie uitleeft over de verkiezingszege van Joe Biden. 

“De frauduleuze presidentsverkiezingen van 2020 zullen vanaf deze dag bekendstaan als de Grote Leugen”, liet Trump afgelopen maandag nog weten in een mail van zijn politieke actiecomité Save America.

Trump gebruikt zijn Save America-mails om zijn opvolger Biden aan te vallen, maar zijn woede richt zich toch vooral op partijgenoten die hem niet trouw genoeg zijn. Al wekenlang fulmineert hij tegen Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinen, die het waagde voor zijn afzetting als president te stemmen. 

In andere mails prijst hij de Republikeinen in Arizona, die een omstreden hertelling van stemmen van november vorig jaar hebben weten af te dwingen. “Het resultaat zal heel interessant zijn voor de VS en de hele wereld!”

Save America is vooral een vehikel waarmee hij wil laten zien dat hij nog steeds de baas is in de Republikeinse partij. Zo prees hij gouverneur Ron DeSantis, die steeds vaker wordt genoemd als Republikeinse presidentskandidaat in 2024, aan met het vileine compliment dat hij die wel ziet zitten als vicepresident onder hem. 

Maar buiten de Republikeinse partij klinkt Trumps stem steeds zwakker. Het hangt nu van de twintig leden van de Oversight Board af of Trump zich kan herenigen met zijn tientallen miljoenen volgers op Facebook.