Fernand Huts doet Gent tweede prestigieuze tentoonstelling cadeau

© frederiek Vande Velde

Na de expositie Voor God en Geld organiseert Fernand Huts, CEO van Katoennatie, met zijn Phoebus Foundation vanaf 15 maart een tweede expositie in het Caermersklooster: Oer, de Wortels van Vlaanderen. Die gaat over Vlaamse schilderkunst uit de periode 1890-1930, met topwerken uit diverse privécollecties.

Karel Van Keymeulen

Voor God en Geld, dat net de deuren sloot, lokte meer dan 60.000 bezoekers, al droomde Huts van 100.000. De tentoonstelling bood een tocht door vooral de 15de en de 16de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden, het huidige Vlaanderen. Huts wilde zijn stelling kracht bijzetten dat de Zuidelijke Nederlanden vijf eeuwen lang de ‘Silicon Valley van de Middeleeuwen’ waren. De expositie was schaamteloos chauvinistisch, maar bevatte topstukken.

Bij de opening in juni vorig jaar werden Huts en zijn gevolg getrakteerd op een rouwstoet. Een dertigtal actievoerders begeleidde de openingsstoet naar de expo met een doodskist, wierook en kaarsen. “Een publieke kunstruimte als het Caermersklooster wordt omgevormd tot een speeltuin voor rijke sponsors en hun persoonlijke fantasieën”, klonk het.

De Provincie Oost-Vlaanderen leverde het Caermersklooster en het personeel, stond in voor de promotie en de ontvangsten en gaf een subsidie van 225.000 euro. Fernand Huts stopte zelf 2 miljoen euro in de expositie en investeerde meer dan een miljoen euro in de ontvangst van zijn personeel en klanten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen