Direct naar artikelinhoud
NieuwsTrump

Trump nog steeds niet welkom op Facebook: ‘Deze corrupte bedrijven moeten een politieke prijs betalen’

Amerikaanse oud-president Donald Trump.Beeld AFP

Voormalig president Donald Trump is terecht verbannen van Facebook en Instagram. Dat is het oordeel van de Oversight Board, een externe toezichtsraad van Facebook. Trump krijgt zijn accounts niet terug. Wel vond de raad dat Facebook de beslissing om Trump te verbannen te lichtzinnig heeft genomen.

Trump werd op 7 januari van dit jaar verbannen van het platform, dat hij wekenlang had gebruikt om zijn ongefundeerde claims te verspreiden dat niet Joe Biden maar hij de verkiezingen in november vorig jaar had gewonnen. Toen een woedende meute het Capitool in Washington bestormde en Trump zich daar lovend over uitliet, besloot Facebook zijn accounts uit de lucht te halen. Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld, vroeg de toezichtsraad om die beslissing te heroverwegen.

Die raad vermeldt wel bij haar oordeel dat het verbannen van een gebruiker een vergaande en ongebruikelijke stap is, die in januari te lichtzinnig is gezet. Facebook meet hier te veel met twee maten, vindt de raad, omdat voor gewone gebruikers geldt dat content wordt verwijderd, of de toegang tot een account tijdelijk of permanent wordt ontzegd. In het geval van Trump is de persoon Donald Trump verbannen. Facebook krijgt van de raad een half jaar om de zaak opnieuw te beoordelen en met betere argumenten te komen, of om Trump net zo te behandelen als andere gebruikers.

‘Hooggerechtshof’

Sinds mei vorig jaar kunnen zowel gebruikers als Facebook zelf beslissingen om iets van het platform te weren voorleggen aan de Oversight Board. Dat is een organisatie van twintig mensen met een achtergrond in juridische beroepen, mensenrechtenwerk of in de journalistiek. 

De raad weegt zo’n verwijdering opnieuw en besluit of hij terecht was. De bedoeling is dat de raad onafhankelijk van Facebook opereert, hoewel het orgaan wel wordt gefinancierd door het bedrijf. Omdat de manier waarop oordelen bij de raad worden getoetst iets wegheeft van een juridische procedure, kreeg de raad al snel de naam ‘Facebooks Hooggerechtshof’.

Facebook besteedt de ultieme beslissing of iets terecht is verwijderd uit aan deze raad, omdat het zelf niet wereldwijd wil bepalen wat wel en niet mag. Sinds maart van dit jaar oordeelt de raad ook of iets terecht blijft staan op de platforms van Facebook.

Critici vinden dat Facebook daarmee niet veel meer dan een bureaucratische laag van moderatie heeft opgebouwd, en wijzen erop dat de opdracht van de Oversight Board vrijwel onhaalbaar is. Het is voor een groep van twintig mensen onmogelijk, zeggen zij, om volledig te begrijpen wat de regionale gevoeligheden rond een onderwerp zijn.

Reactie

De oud-president reageerde woensdag misnoegd op het oordeel. “Wat Facebook, Twitter en Google hebben gedaan is een totale schande en een schande voor ons land,” zei Trump in een verklaring waarin hij de bedrijven beschuldigt van het schenden van zijn recht op vrije meningsuiting. “Deze corrupte socialemediabedrijven moeten een politieke prijs betalen, en mogen nooit meer worden toegestaan om ons verkiezingsproces te decimeren.”

Trump begon dinsdag na veel aankondigingen ook met zijn eigen ‘sociale platform’. Op zijn website is een sectie toegevoegd waar de voormalig president heel korte tekstjes plaatst van ongeveer de lengte van tweets. Die bijdragen kunnen bezoekers weer delen op hun eigen account. Maar meer dan een platform lijkt Trump een weblog gemaakt te hebben.