Direct naar artikelinhoud
NieuwsHoreca

Brouwers klaar voor 8 mei: ‘Tientallen miljoenen pintjes staan klaar’

Brouwers klaar voor 8 mei: ‘Tientallen miljoenen pintjes staan klaar’
Beeld Wannes Nimmegeers

De Belgische brouwerijen zijn de voorbije weken volop aan het brouwen geslagen nu de heropening van de horeca op 8 mei nadert. Ze verwachten geen problemen om aan de vraag te voldoen, zo leert een rondvraag bij enkele brouwers. Miljoenen consumpties zijn gebrouwen.

en

Midden april kwam er eindelijk perspectief voor menig cafébaas. Het Overlegcomité kondigde toen de heropening van de horeca op 8 mei aan. Weliswaar mogen enkel de terrassen open, en zijn de openingsuren beperkt, van 8 tot 22 uur. Een bierschaarste zoals aan de overzijde van het Kanaal - sinds de heropening van de Britse pubs hebben leveranciers moeite om tijdig te voldoen aan de vraag - vrezen de brouwers niet.

Bij marktleider AB InBev staan alvast 20 miljoen pintjes klaar voor heel het land. “Dit zou meer dan voldoende moeten zijn voor de heropening. Indien dit wel nodig zou zijn, dan kunnen we heel makkelijk opschalen. De Belg moet zich dus geen zorgen maken. Wij zijn klaar voor de heropening”, zegt woordvoerster Pascaline Van de Perre. De brouwerij in Leuven (onder andere Stella) draait wel nog steeds met twee in plaats van drie shiften, Jupille (Jupiler ...) draait aan 88 procent. Plannen om de productie op te schalen, zijn er momenteel niet. De bierreus verwacht dat maar 40 procent van de klanten zal heropenen.

16,7 miljoen liter bier

Een gelijkaardig geluid klinkt bij Alken Maes. “Wij voorzien geen tekorten, we zitten volledig op schema. We hebben heel goed onze stock gemonitord in de afgelopen weken en maanden zodat we niet vanaf nul moeten vertrekken”, zegt woordvoerder Sebastiaan De Meester. De brouwerijen in Alken, Opwijk en Kobbegem draaien intussen weer aan 100 procent capaciteit. “Daarbij ligt de volle focus op de specifieke producten voor de horecaklanten, bijvoorbeeld pils op vat van Cristal en Maes.” In Alken, de grootste brouwerij van de groep, is in de hele maand april 16,7 miljoen liter bier gebrouwen, of omgerekend zowat 66,8 miljoen pilsjes, laat het bedrijf nog weten.

Alken Maes, de Belgische dochter van Heineken, zegt dat ongeveer 60 procent van de klanten nu zaterdag zal heropenen. Dat is minder dan bij de heropening in juni vorig jaar na de lockdown, klinkt het, onder meer omdat niet elk café een terras kan zetten. De groep trakeert de eigen werknemers op 8 mei op een rondje, wanneer ze op café gaan.

Lees ook

‘Ik geef het je op een blaadje, die terrassen hier in Nederland gaan volgende week weer dicht’

Btw omlaag, toch worden de pinten duurder: hoe kan dat?

Ook Palm heeft zijn huiswerk gemaakt. “Zo zijn we nadat de eerste signalen van heropening werden gegeven, onze stocks gaan opbouwen. Dat is nodig omdat ons bier Cornet tijd nodig heeft voor hergisting op fles”, zegt woordvoerder Peter Buelens van Palm, dat onderdeel is van het Nederlandse Swinkels Family Brewers. “Vorige week waren onze magazijnen praktisch volledig gevuld zodat we probleemloos aan de vraag, die nu zeer groot is, kunnen voldoen.”

In de magazijnen in Steenhuffel (Palm, Cornet ...) en Roeselare (Rodenbach ...) staan alles samen in totaal 12 miljoen consumpties op fles of vat te wachten. Bij Palm zal naar schatting 75 tot 80 procent van de klanten de deuren heropenen.

Palm wijst er net als verschillende collega’s op dat de voorbije weken ook de tapinstallaties gereinigd werden en vervallen bier omgewisseld werd. Zo ook bij Brouwerij Haacht, bekend van onder meer de pils Primus. “Onze servicemannen zijn sinds begin april dagelijks op pad om ervoor te zorgen dat tegen zaterdag elke horecaklant in optimale omstandigheden bier kan tappen”, klinkt het bij Haacht.

Droog weer

Ook Haacht legde voldoende stock aan, het bedrijf plant momenteel geen bijkomende productie. “Vermits alleen de terrassen mogen openen, zal het verbruik nog steeds lager liggen dan in een normaal seizoen.” De brouwerij hoopt alvast op droog weer. Haacht schat dat 80 procent van zijn horecazaken het terras zal openen.

Bij Duvel Moortgat (Duvel, La Chouffe ...) verloopt het brouwen op een nomaal tempo. Ook tijdens de lockdown en horecasluitingen wereldwijd bleef het bedrijf brouwen om alle markten te beleveren met speciaalbieren, klinkt het in Breendonk. “Dat is nodig omdat de bieren de tijd nodig hebben om te rijpen en rusten. Er is dus voldoende bier beschikbaar en de tijd die nodig is om kwaliteit te leveren, is er.”