Direct naar artikelinhoud
Drie vragenBelastingaangifte

Straks moet u uw belastingbrief invullen: dit is er allemaal veranderd

Wie zijn aangifte nog op papier doet, heeft tijd tot 30 juni.Beeld photo_news

Het is weer die tijd van het jaar: vanaf nu kunt u via Tax-on-web uw aangifte voor de personenbelasting invullen. Door de coronamaatregelen zijn er op de Vlaamse belastingaangifte 18 codes bijgekomen. De Waalse en Brusselse aangiften tellen elk 20 codes extra.

Hoeveel tijd heb ik?

Het digitale platform Tax-on-web staat klaar, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Alle belastingplichtigen moeten hun aangifte 2021, over de inkomsten en uitgaven van het jaar 2020, indienen. U hebt wel nog even de tijd. De deadline voor digitale aangiftes ligt dit jaar op 15 juli. Wie liever met de vertrouwde bruine enveloppe werkt en zijn aangifte op papier doet, krijgt tijd tot 30 juni. Wie een mandataris inhuurt, zoals een boekhouder, mag wachten tot 21 oktober.

Vorig jaar hebben ruim 1,6 miljoen belastingplichtigen hun aangifte zelf digitaal ingevuld. Daarmee groeit dat aantal jaar na jaar, terwijl het aantal ingediende papieren aangiften verder slinkt. In 2020 hanteerden ongeveer 408.000 burgers pen en papier. De coronasituatie laat op dit moment niet toe dat de traditionele fysieke invulsessies georganiseerd worden. De telefonische hulplijn blijft wel tot uw beschikking. Vorig jaar deden ruim 311.000 burgers een beroep op telefonische bijstand.

Minder ‘Voorstellen van vereenvoudigde aangifte’

Dit jaar krijgen ruim 3,7 miljoen belastingplichtigen een Voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) toegestuurd. Daarbij is het aangifteformulier vooraf door de fiscus ingevuld. Dat zijn er 170.000 minder dan vorig jaar. Toen kreeg de fiscus heel wat opmerkingen en reacties: er schortte een heel aantal zaken aan bij veel belastingplichtigen.

“We hebben de criteria verscherpt om ervoor te zorgen dat de VVA’s correct zijn”, zegt Van Peteghem. Het blijft evenwel belangrijk om uw toegestuurde aangifte te controleren. Want de fiscus weet veel over u, maar niet alles. Als uw gezinssituatie is gewijzigd in 2020, kunnen er fouten in de aangifte staan. Als de ingevulde cijfers in het voorstel van aangifte kloppen, moet u niks meer doen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V): 'We hebben de criteria verscherpt om ervoor te zorgen dat de Voorstellen van vereenvoudigde aangifte correct zijn.'Beeld Tim Dirven

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Uw werk:

Er is de fiscale vrijstelling voor werknemers uit ‘kritieke’ sectoren die door de pandemie meer overuren hebben gepresteerd. De vrijstelling is beperkt tot maximaal 120 overuren.

Wie vorig jaar van zijn werkgever tijdens de coronacrisis eenmalig consumptiecheques ontving, moet daar geen belastingen op betalen. Het bedrag mag wel niet hoger zijn dan 300 euro. Als u een thuiswerkvergoeding kreeg omdat u verplicht moest telewerken, hoeft u daarop ook geen belastingen te betalen, zolang die vergoeding niet meer dan 129,48 euro per maand bedroeg.

Uw kinderen:

Alle betalingen voor de kinderopvang, voor de voor- of naschoolse opvang, of voor een kamp kunt u inbrengen. Ook voor de geannuleerde activiteiten vanwege Covid-19 geldt de belastingvermindering. De organisatie moet u een attest geven.

Voor kinderopvang is het maximumbedrag per dag verhoogd van 11,2 euro naar 13 euro. Tegelijk is de leeftijdsgrens verhoogd van 12 naar 14 jaar. Voor kinderen met een handicap is dat voortaan 21 jaar in plaats van 18 jaar. Het fiscale voordeel bedraagt minimum 45 procent, maar hangt af van de gezinssituatie. Voor een alleenstaande ouder kan het oplopen tot 75 procent. Professionele thuisopvang voor een ziek kind kunt u voortaan op dezelfde manier aangeven.

Uw schenkingen:

Als u uw goed hart liet spreken in 2020, doet u er nu uw voordeel mee. In het kader van corona heeft de regering de belastingvermindering voor giften opgetrokken van 45 tot 60 procent. Dit geldt vanaf 40 euro. Ook giften in natura komen in aanmerking, zoals schenkingen van computers aan scholen. De goede doelen moeten wel erkend zijn. Denk aan het Rode Kruis of Kom op tegen Kanker. Op de website van de FOD Financiën vindt u een lijst van alle erkende instellingen. Tot maximum 20 procent van uw netto-inkomen, met een plafond van 392.200 euro, mocht u vorig jaar aan dergelijke giften spenderen. Vroeger was dat maximaal 10 procent.