Cashen door de crisis: AstraZeneca-baas verdiende 17,5 miljoen euro en nog is het niet genoeg

Pascal Soriot ©  REUTERS

De coronanalockdowns legden vorig jaar grote stukken van de economie plat. Veel mensen zagen hun inkomen dalen. Maar grote farmabazen cashten ferm door de crisis. Pascal Soriot van AstraZeneca verdiende vorig jaar meer dan 17,5 miljoen euro. Nog is het niet genoeg want er ligt een voorstel tot loonsverhoging op tafel. Dat terwijl het bedrijf verre van een feilloos vaccinparcours reed en rijdt. Het protest groeit.

Paul Demeyer

Nog een keer: AstraZeneca-baas Pascal Soriot verdiende vorig jaar 17,5 miljoen euro. Dat is de som van drie inkomens: basisloon van 1,85 miljoen euro, een jaarbonus van 2,85 miljoen en een lange-termijnbonus van 12,8 miljoen.

“Ook bij ons hanteren zogenaamde midcap-bedrijven (bv Barco of Agfa-Gevaert, nvdr) zo’n drieledig verloningssysteem. Niet voor de modale werknemer maar voor de directie, de CEO en mensen die direct aan hem rapporteren. Soms ook voor commerciële medewerkers”, zegt Philip Hendrickx, Managing Director Executive Search bij recruteringsbureau Robert Half.

Langetermijnbonus

De raad van bestuur en het renumeratiecomité van AstraZeneca vindt dat CEO Soriot best wel wat meer mag verdienen en stelt daarom een loonsverhoging voor. Dat basisloon van 1,4 miljoen wordt alvast – net zoals dat van alle AstraZeneca-werknemers – verhoogd met 3 procent. Maar dat is veel te weinig. Die bonussen moeten mee omhoog. Vooral de langetermijnbonus. Die bedraagt nu 550 procent van het jaarloon. Maar moet naar 650 procent.

“Een langetermijnbonus voorkomt dat CEO’s te veel beslissingen nemen die alleen maar goed zijn voor de korte termijn. Een CEO moet vooral ook waarde creëren op langere termijn”, zegt Philip Hendrickx. “Zo’n LTI-bonus (long term incentive plan) is vaak ook een middel om topmedewerkers voor langere termijn aan het bedrijf te binden. De uitbetaling is trouwens niet altijd cash. Het kunnen ook aandelenopties zijn of een storting in een pensioenplan. Veel Europese CEO’s hebben afgelopen coronajaar hun bonussen laten vallen.”

Soriot-blunders

Maar Pascal Soriot dus niet. Straffer nog, zijn bonussen moeten nog stijgen. Maar daarvoor is wel eerst de goedkeuring van de aandeelhouders nodig. En daar groeit protest. Het ethisch comité van vermogensbeheerder Edentree Investment Management, dat aandelen heeft in AstraZeneca, voert campagne tegen de loonsverhoging. Want CEO Soriot deed het toch niet zo goed. De vermogensbeheerder zette de blunders nog eens op een rijtje: het coronavaccin werd te weinig getest op ouderen; de politie deed een inval in een Italiaans depot waar 29 miljoen vaccins die bestemd waren voor landen van de Europese Unie lagen te wachten op verscheping naar het Verenigd Koninkrijk omdat die meer betaalden én er waren de problemen rond bloedklonters als reactie op het vaccin. “Dus een loonsverhoging is niet echt gepast”, zegt Edentree Investment Management.

“Het is niet aan mij om een waardeoordeel uit te spreken over Soriot en de voorgestelde loonsverhoging”, zegt Philip Hendrickx. “Ik kan alleen zeggen dat Soriot de voorbije jaren een belangrijke herstructurering doorvoerde, wat tot een mooie stijging van het aandeel leidde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer