© dbw

Meer en meer mensen doen aan autodelen

Autodelen zit in de lift. Het aantal mensen dat gebruik maakt van een deelauto is op amper een jaar tijd verdubbeld. De reden? Alweer de millennial, de generatie geboren tussen 1981 en 2000. “Vooral millennials hebben geen nood meer aan een eigen auto”, zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net aan VRT.

inke

Begin 2017 waren er in ons land zo’n 14.000 autodelers, ondertussen zijn dat er al 28.000. Ook het aantal deelauto’s is meer dan verdubbeld: van 1.200 in 2016 tot ongeveer 3.000 deelauto’s nu. “De deeleconomie zit in de lift. Bovendien vinden veel millennials het niet meer nodig om een eigen auto te bezitten. Ze zijn opgegroeid met files en de klimaatverandering. Ze willen een auto kunnen gebruiken, maar hoeven die niet te bezitten”, aldus Jeffrey Matthijs.

Zowel overheden als verschillende autobouwers zijn mee op de kar gesprongen, maar naast de grote spelers (Cambio, Bolides, ...) duiken er ook meer en meer lokale initiatieven op.

“De cijfers moeten wel ietwat genuanceerd worden”, voegt Matthijs er nog aan toe. Want ook het peer-to-peerautodelen waarbij particulieren hun wagens via een website met elkaar delen, wordt mee gerekend. “Het is een beetje vergelijkbaar met Airbnb, maar dan voor autodelen. Het is heel laagdrempelig en veel mensen staan op de website geregistreerd, maar doen in de praktijk niet aan autodelen. Dat vertekent de cijfers een beetje.” Ook zonder die mensen is er in vergelijking met 2016 nog altijd een toename van 35 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer