Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Cijfers blijven verder dalen, druk op ziekenhuizen neemt langzaam af

Cijfers blijven verder dalen, druk op ziekenhuizen neemt langzaam af
Beeld Franky Verdickt

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België blijven verder dalen. Zo worden er intussen weer minder dan 3.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Ook de druk op de ziekenhuizen neemt voorzichtig af. De symbolische kaap van meer dan 1 miljoen geregistreerde coronabesmettingen werd vandaag bereikt. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. 

In de week van 29 april tot en met 5 mei zijn dagelijks gemiddeld 180,3 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 12 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt dus verder af. Momenteel liggen er 2.482 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-12 procent), van wie er 757 op de afdeling intensieve zorg liggen (-15 procent). Minder dan 800 patiënten op intensieve, dat is van 1 april geleden.

Besmettingen

Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. De afgelopen week hebben gemiddeld 2.957 mensen positief getest op Covid-19, wat 15 procent minder is dan een week eerder. Ondanks de daling van het aantal bijkomende besmettingen. De drempel van meer dan een miljoen besmettingen werd bereikt. Officieel zijn al 1.003.746 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) zei gisteren aan onze redactie dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Het echte aantal ligt immers nog minsten drie keer hoger, zo berekende hij. 

Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we bij de meest recente cijfers een algemene daling in vergelijking met dezelfde dag een week eerder.

Testen

Het aantal uitgevoerde tests is met 6 procent gestegen naar gemiddeld 46.936 per dag.

Positiviteitsratio

Doordat er meer wordt getest, blijft de positiviteitsratio voorzichtig dalen tot 7,2 procent. Dat wil zeggen dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 7,2 positief blijken te zijn. Eergisteren was dat nog 7,3. Hoe lager het getal, hoe beter.

Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,91, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt.

Overlijdens

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is tussen 26 april en 2 mei ook met 8,2 procent gedaald naar gemiddeld 36,9 overlijdens per dag. Er zijn ook al 24.406 mensen gestorven na een coronabesmetting sinds het begin van de pandemie.

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat al 3,2 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden, wat overeenkomt met 27,9 procent van de volledige bevolking.

In Vlaanderen is 35 procent van de bevolking minstens deels gevaccineerd, goed voor 1.898.084 inwoners. 466.720 onder hen of 7,04 procent is volledig ingeënt.

Bekijk hieronder ook de vaccinatiecijfers uit uw gemeente: