Koppel haalt weduwe uit rusthuis om haar te vermoorden en jaren van pensioen te genieten

 ©  sudpresse

Het moordscenario dat een koppel veertigers en een vriend bedachten om een bron van inkomsten veilig te stellen waar ze niets voor hoefden te doen, heeft zelfs de meest doorgewinterde speurders uit La Louvière doen huiveren. De drie zijn na bekentenissen aangehouden voor de moord op een 64-jarige weduwe.

Yves Barbieux

Jean-Luc C. en zijn vrouw Mary uit La Louvière zijn allebei gekend bij de politie voor de verkoop en het gebruik van verdovende middelen. Een tiental jaar geleden knoopten ze een vriendschap aan met Christiane S., een 64-jarige weduwe die mentaal niet heel sterk stond. Naar verluidt profiteerden de twee ervan om Christiane geregeld wat geld af te snoepen, een welgekomen aanvulling van hun kleine OCMW-uitkering en het geld dat ze samen bij elkaar bedelden.

Niemand sloeg alarm

Kort voor haar verdwijning, een vijftal jaar geleden, vertrouwde Christiane haar zus nog toe dat ze het gezelschap van Jean-Luc en Mary niet meer op prijs stelde. “Maar ze was tegelijk bang om ze de deur te wijzen, omdat ze alleen woonde en zich niet zou kunnen verweren mocht haar dat niet in dank worden afgenomen”, herinnert haar zus Martine zich. Helaas hadden Martine en Christiane de laatste jaren helemaal geen contact meer met elkaar. “Ik dacht dat ze in een tehuis was opgenomen”, zegt Martine. Er was dus niemand die alarm sloeg toen Christiane plots nergens meer kwam opdagen.

Dat niemand alarm zou slaan, wisten Jean-Luc en Mary maar al te goed. Heel even leek het nochtans alsof Christiane een nieuwe levensgezel gevonden had en zo aan de greep van haar buren zou ontsnappen. Maar die relatie liep spaak. Christiane was zo wanhopig dat ze werd opgenomen in een tehuis. En daar kwamen Jean-Luc en Mary plots weer tevoorschijn. Veertien dagen na haar opname, haalde het koppel Christiane uit het tehuis en beloofde voor haar te zullen zorgen. Maar de redders in de nood ontpopten zich binnen de kortste keren tot ware beulen. Christiane werd door Jean-Luc en Mary opgesloten, geslagen, mishandeld en misbruikt als dienstmeid.

In deken gewikkeld

De weduwe werd voor het drugsverslaafde koppel een lastpost. Hoe konden ze haar doen verdwijnen zonder het pensioen van Christiane, net geen 1.700 euro, vaarwel te moeten zeggen?Dat bedrag werd weliswaar maandelijks op de bankrekening van Christiane gestort, maar Jean-Luc en Mary hadden haar bankkaart en kenden de pincode. Dat geld was dus voor hen.

Hun ‘oplossing’: Christiane moest uit de weg geruimd worden. Ergens tussen 2014 en 2016 sloeg het koppel de weduwe op een brutale manier dood. Wellicht werd haar lichaam een tijdje in een vrieskast in de kelder van hun woning bewaard. Maar daarna deden ze een beroep op hun vriend Dominique om het lichaam van Christiane in een deken te wikkelen en in een put te dumpen die aansluiting had met het nabijgelegen kanaal.

Jarenlang hield het drietal de dood van Christiane stil. Geen haan die ernaar kraaide, dus bleven zij ook van het pensioen van het slachtoffer genieten. Tot de drie voor een andere zaak door de politie werden verhoord. Toen bekenden ze de moord op Christiane. En zelfs na al die tijd vonden de speurders de lichaamsresten van de vrouw terug. Het deken waarin het slachtoffer gewikkeld was, vormde een prop die te groot was om door de leiding naar het kanaal gespoeld te worden.