Gaat de politie dit weekend massaal terrassen controleren? “We zijn de terraspolitie niet”

 ©  rr, mhb

Zal de politie dit weekend bij de heropening van cafés en restaurants over de terrassen patrouilleren met een meetlat? En hoeveel kans loop je op een boete? “We zijn de terraspolitie niet”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de lokale politie. “Maar we zullen wel ingrijpen waar nodig.”

Tommy Huyghebaert

Er is nog geen ministerieel besluit met de precieze regels voor de terrassen, dus kon de politie ook hun operationele richtlijnen nog niet uitschrijven. Toch kwam donderdagmorgen de Taskforce GPI, die ervoor moet zorgen dat de politiediensten alle maatregelen tegen het coronavirus op dezelfde manier toepassen, samen rond het thema.

LEES OOK. Er circuleert datum voor volledige heropening horeca: mogen we beginnen hopen? (+)

Daar werd al duidelijk dat de politie niet maniakaal en systematisch de horeca gaat controleren of je met maximaal vier aan een tafeltje zit – tenzij je een groter gezin hebt – en iedereen om 22 uur effectief het terras heeft verlaten.

Betrouwbare partner

“Het wordt geen heksenjacht. Je zal ons zaterdag niet zien rondlopen met een meetlat om te kijken of er geen centimeter minder afstand wordt gehouden dan anderhalve meter”, zegt Nicholas Paelinck, die naast korpschef van de politiezone Westkust ook voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie is. “We zijn de terraspolitie niet. Een politieman posteren aan ieder terras is bovendien onmogelijk door een tekort aan mensen. We weten van de vorige heropening van de horeca trouwens dat we aan de sector een heel betrouwbare en nauwgezette partner hebben. Ook toen waren er geen problemen. Dat is de broodwinning van die mensen, hé. De cafébaas is zelf de eerste politieman van zijn zaak, hij zal wel ingrijpen als de regels niet worden toegepast door de klanten. Het is in eerste instantie dan ook aan hen om op te treden wanneer nodig.”

Sensibiliseren boven beboeten

“Natuurlijk kan de horeca ons wel bellen als iets fout loopt, dan grijpt de politie uiteraard wel in waar nodig”, benadrukt Nicholas Paelinck. Al zullen die fouten niet meteen afgestraft worden met een boete. “In deze gaan we liefst eerst sensibiliserend te werk, toch als we niet meerdere keren tussenbeide moeten komen en het niet de spuigaten uitloopt. Het zijn voor iedereen nieuwe regels, die moeten we allemaal eerst leren kennen. Tot slot rekenen we natuurlijk ook op de verantwoordelijkheidszin van de klant zelf.”

LEES OOK. Zo zal jouw bezoek aan de horeca vanaf zaterdag eruitzien

Meer volk op straat, dat betekent mogelijk ook meer werk voor de ordediensten. “Maar heel eerlijk, we verwachten eigenlijk geen problemen. We kijken heel positief naar dit weekend. We hebben alle vertrouwen in de horeca en de protocollen die zijn afgesloten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer