Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Cijfers blijven dalen, minder dan 750 patiënten op intensieve zorg

Cijfers blijven dalen, minder dan 750 patiënten op intensieve zorg
Beeld Franky Verdickt

Het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties en overlijdens in ons land blijft verder afnemen. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Op intensieve zorg liggen nu minder dan 750 patiënten, het laagste aantal sinds eind maart.

In de week van 30 april tot en met 6 mei zijn dagelijks gemiddeld 171,4 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 15 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt dus verder af. Momenteel liggen er 2.402 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-13 procent), van wie er 744 op de afdeling intensieve zorg liggen (-14 procent), dat is het laagste aantal sinds eind maart.

Besmettingen

Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. De afgelopen week hebben dagelijks gemiddeld 2.970 mensen positief getest op Covid-19, wat 10 procent minder is dan een week eerder.

In totaal telt ons land sinds de start van de pandemie al 1.007.264 coronabesmettingen. Gisteren werd de kaap van 1 miljoen besmettingen overschreden, al ligt het werkelijke aantal besmettingen volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) minstens drie keer hoger. 

Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we bij de meest recente cijfers een algemene daling in vergelijking met dezelfde dag een week eerder. Enkel op maandag 3 mei is er sprake van een lichte stijging in vergelijking met een week eerder. 

Positiviteitsratio

Doordat er meer wordt getest, blijft de positiviteitsratio voorzichtig dalen tot 7,06 procent. Dat wil zeggen dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 7,06 positief blijken te zijn. Eergisteren was dat nog 7,19. Hoe lager het getal, hoe beter.

Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,88, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt.

Overlijdens

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is tussen 27 april en 3 mei ook met 6,5 procent gedaald naar gemiddeld 36,7 overlijdens per dag. Er zijn ook al 24.444 mensen gestorven na een coronabesmetting sinds het begin van de pandemie.

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat al 3,28 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden, wat overeenkomt met 28,56 procent van de volledige bevolking.

In Vlaanderen is 29,25 procent van de bevolking minstens deels gevaccineerd, goed voor 1.939.165 inwoners. 508.093 onder hen of 7,66 procent is volledig ingeënt.

Bekijk hieronder ook de vaccinatiecijfers uit uw gemeente: