Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Huiszoeking bij Truiense journalist na zijn onthulling over Veerle Heeren: ‘Verkeerd signaal om een journalist de mond te snoeren’

De Truiense journalist Dirk Selis van Trudocs kreeg donderdagavond de speurders op bezoek in het kader van het lek over Veerle Heeren.Beeld Karolien Coenen

Dirk Selis (46), de Truiense journalist die als eerste de gelekte documenten over de vroegtijdige vaccinatie van Veerle Heeren ontving, kreeg donderdagavond speurders op bezoek. Het Limburgse parket voerde er een huiszoeking uit, nadat ze twee klachten wegens mogelijke schending van het medische beroepsgeheim en hacking ontving.

Video. ‘Ik zal mijn bron nooit onthullen’

Video wordt geladen...

“Ik kreeg een telefoontje van de federale gerechtelijke politie en de Federal Computer Crime Unit met de vraag of ik me naar mijn appartement in Sint-Truiden wilde begeven”, legt journalist Dirk Selis uit. Via een klokkenluider was het hij die als eerste de gelekte screenshots over de veel te vroege coronaprik van de burgemeester in maart en haar onmiddellijke omgeving in handen kreeg. 

Maar of de speurders die - of andere informatie - te zien krijgen? “Dat in geen geval”, benadrukt Selis. “De speurders waren vriendelijk en de huiszoeking gebeurde in alle sereniteit, maar ik maakte hen meteen duidelijk dat ik beroep doe op het journalistieke bronnengeheim. Ik zal dus nooit mijn bron vrijgeven. Niet nu, maar ook niet later.” 

Verkeerd signaal

De speurders rondde de huiszoeking kort daarna af, en namen uiteindelijk een oude gsm en computer van Dirk Selis in beslag. “Mijn huidige gsm en computer heb ik bewust niet meegenomen. Ik begrijp dat zij hun werk moeten doen en de huiszoeking moeten uitvoeren, maar anderzijds lijkt het me best om zich toch wat meer te focussen op andere zaken in het onderzoek. Ik denk dat het een verkeerd signaal is dat de politie het gerecht inschakelt om een journalist de mond te snoeren”, aldus Selis.

Vlak voor de huiszoeking bij de Truiense journalist, vielen de speurders ook het vaccinatiecentrum op de Minderbroederssite binnen. “Maar over beide onderzoeken kunnen we ons momenteel niet uitspreken", duidt Bruno Coppin, persmagistraat van het Limburgse Parket. “Deze onderzoeken moeten in alle sereniteit kunnen lopen, en dat willen we graag zo behouden”, aldus Coppin.