© BELGA

Johan Danen (Groen): “Slimme elektriciteitsmeter wordt niét duurder”

“De nieuwe, slimme elektriciteitsmeters zullen ongeveer evenveel kosten als de oude, ‘domme’. Ik betreur dan ook de hysterische reacties.” Daarmee reageert Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) op de commotie rond het doorrekenen aan de consument van de kosten voor de nieuwe, ‘slimme’ elektriciteitsmeters. “De vervanging van de oude meters mag zeker niet op de factuur van de Vlaming terechtkomen”, luidt het.

mce

“De regering-Bourgeois moet goed nadenken over de manier waarop ze de slimme meters invoert. Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) moet ervoor zorgen dat een eventuele meerkost van de slimme meter niet op het bord van de gezinnen terechtkomt”. Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen donderdag.

Prijs/kwaliteit

“Slimme meters hebben uiteraard een plaats in een toekomstgericht energiesysteem. Voor nieuwbouw zie ik niet meteen problemen. De prijs van een slimme meter is dezelfde als die van de klassieke meters. Voor wie een nieuw huis bouwt maakt dit dus weinig verschil. Maar dan moet Tommelein wel voor een goede prijs/kwaliteit kiezen”, merkt Danen op: “De meters moeten er ook voor zorgen dat de consument goedkoper stroom kan afnemen en zo kan besparen op zijn factuur.”

“Ook voor zonnepaneeleigenaars is een slimme meter een goede piste. Maar de regering van N-VA, CD&V en Open VLD moet er dan wel voor zorgen dat zonnepanelen interessant blijven door het prosumententarief af te schaffen en eigenaars van zonnepanelen hun overschot aan stroom te laten verkopen”, zegt Danen.

“Niet doorrekenen aan klant”

“Maar de vervanging van de bestaande oude meters voor de rest van de bevolking is niet urgent en mag zeker niet op de factuur van de Vlaming terechtkomen. De invoering moet gefaseerd zijn. Door de Turteltaks is de energiefactuur van de mensen al torenhoog. De minister moet ervoor zorgen dat de distributienetbeheerders de meerkost van de slimme meters betalen. Het zijn uiteindelijk immers de netbeheerders die op kosten zullen besparen, doordat niemand die meter moet komen opnemen”.

“De regering-Bourgeois moet tenslotte waakzaam zijn voor het privacy-aspect. Dat het systeem waterdicht beveiligd is, is een absolute noodzaak”, besluit Danen.

Lees ook: Elektriciteit nog duurder door ‘slimme’ meter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer