Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Somers laat vaccinatie Veerle Heeren onderzoeken

Veerle Heeren.Beeld Mine Dalemans

Op vraag van Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) is de Limburgse gouverneur een onderzoek gestart naar de vaccinatie van de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). De positie van de burgemeester is wankel.

Woensdag gaf Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden, toe dat zij vervroegd gevaccineerd werd tegen het coronavirus. Ook enkele mensen uit haar directe omgeving zouden al een vaccin hebben gekregen. Dit leidde tot een formele klacht van de Truiense oppositie bij Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) en bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Op vraag van Somers is Lantmeeters nu een onderzoek gestart. De hamvraag daarbij is niet zozeer of Heeren moreel in de fout ging, maar wel of ze een wettelijke fout maakte. De gouverneur zal hiervoor gesprekken voeren met vrijwilligers van het vaccinatiecentrum, met Heeren zelf en met de oppositieleden die een klacht hebben ingediend. Verwacht wordt dat de gouverneur binnen enkele dagen verslag zal uitbrengen bij Somers.

Een zware wettelijke fout kan leiden tot een afzetting van de burgemeester, maar de kans lijkt klein dat het in dit geval zover komt. Voorsteken bij de vaccinatie is nog iets anders dan pakweg vluchtmisdrijf plegen na een verkeersongeval in beschonken toestand.

Toch wankelt de burgemeester. Maandag moet ze zich in een speciale gemeenteraad verantwoorden voor haar politieke en morele verantwoordelijkheid. Heeft ze nog wel voldoende gezag om haar functie te kunnen uitoefenen? Een crisisoverleg van de Truiense meerderheid verliep bijzonder gespannen, zo kwam VTM Nieuws te weten. Oppositiepartij Vooruit eist haar ontslag.

Intussen kreeg Dirk Selis, de Truiense journalist die als eerste uitpakte met de gelekte documenten over de vaccinatie van Heeren, gerechtelijke speurders over de vloer. Ze voerden een huiszoeking bij hem uit nadat ze klachten hadden ontvangen over een mogelijke schending van het medische beroepsgeheim en over hacking. 

“Ze zochten mijn gsm en mijn laptop, maar die had ik niet bij mij”, zegt Selis in een reactie aan deze krant. “Ik heb hen meteen duidelijk gemaakt dat ik een beroep doe op het journalistieke bronnengeheim.” De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageerde verbolgen op de huiszoeking bij de klokkenluider.