Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronacrisis

Viruswaanzin dagvaardt Johan Braeckman en Dirk Draulans voor laster

In augustus 2020 organiseerde de vzw Viruswaanzin een protestactie in Brussel.Beeld BELGA

Voor de Gentse correctionele rechtbank moeten filosoof Johan Braeckman en journalist Dirk Draulans zich maandag verantwoorden na een rechtstreekse dagvaarding door de vzw Viruswaanzin. Volgens de vzw hebben de twee zich in De afspraak schuldig gemaakt aan laster en eerroof.

Met een rechtstreekse dagvaarding kan een vermeend slachtoffer een verdachte rechtstreeks dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Het Openbaar Ministerie neemt dan pas later een standpunt in over de zaak.

De vzw verwijst naar De zevende dag van 14 februari, waar de beweging Artsen voor Vrijheid aan bod kwam, en naar De afspraak van 15 februari. “Door de VRT werd in het duidingsprogramma De afspraak een onderdeel over antivaxers in de media gebracht. De beide gedaagden (Braeckman en Draulans, red.) waren in dit programma te gast. Beiden hebben zij verzoekster (vzw Viruswaanzin, red.) vernoemd en aldus doen blijken dat verzoekster zou behoren tot de antivaxers”, stelt de rechtstreekse dagvaarding.

70.000 euro schadevergoeding

Viruswaanzin voert aan dat het niet tegen vaccinatie is. “Door uiting te geven van de wens om mensen die gevaccineerd willen worden zo snel mogelijk te voorzien van vaccins, kan verzoekster onmogelijk worden beschouwd als een tegenstander van vaccinatie.”

Draulans verklaarde “dat Viruswaanzin Artsen voor Vrijheid bewust mee gecreëerd heeft om artsen naar voren te kunnen schuiven om haar eigen standpunten kracht bij te zetten”, zegt de vzw. “Artsen voor Vrijheid bepaalt volledig zelf haar standpunten. Viruswaanzin heeft daar niets mee te maken. Behalve het technisch maken van een website, zonder inhoud, en het feit dat de man die aan de website werkt gewoon lid is van Viruswaanzin, hebben beide organisaties met elkaar niets te maken.”

Door hun verklaringen hebben Braeckman en Draulans “middels de weergave van onjuiste feiten waarvan het bewijs niet kan geleverd op een publiek forum de eer van verzoekster gekrenkt en haar aan openbare verachting blootgesteld”, beweert de vzw, die een schadevergoeding van 70.000 euro eist.

De zaak wordt maandag ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank. Draulans en Braeckman wensen niet te reageren op de rechtstreekse dagvaarding.