Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronacrisis

Coronaverblijf in het ziekenhuis kost patiënt gemiddeld 700 euro

Een covidpatiënt in het UZ GentBeeld Franky Verdickt

Het remgeld – het bedrag dat een patiënt zelf moet betalen bij ziekenzorg – voor wie met corona in het ziekenhuis belandt, is gemiddeld 700 euro. Uit cijfers van bankverzekeraar Belfius blijkt dat dat bedrag voor sommige gevallen opliep tot 13.000 euro.

De eigen bijdrage voor een verblijf in een ziekenhuis kan een dure grap worden, zeker als het over intensieve zorg gaat. Dat bewijzen de coronastatistieken van de verzekeringspoot bij Belfius. Mensen die zwaar ziek geweest zijn, moesten gemiddeld 700 euro uit eigen zak betalen. Voor de mensen die weken op intensieve zorg lagen, steeg de factuur soms zelfs tot 13.000 euro. Omdat alle Belgen verplicht lid zijn van een mutualiteit of ziekenfonds, lopen de cijfers niet nóg hoger op.

Belfius grijpt de cijfers aan om een lans te breken voor de hospitalisatieverzekering. Volgens zijn peiling vinden drie op de tien landgenoten dat niet zo belangrijk, omdat de tussenkomst van het ziekenfonds volstaat of omdat ze de kans laag inschatten dat ze ooit op de ziekenboeg terechtkomen.

Zeven op de tien Belgen gokte in de enquête van Belfius dat het remgeld een pak lager lag. Zeker de jongste deelnemers misrekenden zich: ruim acht op de tien van de mensen jonger dan 26 was verbaasd door de cijfers.