Spectaculair: drie schouwen gecontroleerd tot ontploffing gebracht in Lommel

Zaterdag kwam op een spectaculaire wijze een einde aan drie grote fabrieksschouwen op de voormalige Ducatt-site in de Lommelse industriezone Balendijk. De iconische reuzen die behoren tot de industriële geschiedenis van Lommel werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht om plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen.

Als eigenaar van de terreinen wil LRM Lease, een dochtermaatschappij van LRM, de voormalige Ducatt-site bouwrijp maken. Heel wat verouderde gebouwen zoals kantoorblokken en de vroegere glasovens werden al voor een groot deel gesloopt. De afbraak van nog drie rechtstaande schoorstenen gebeurde zaterdag met een gecontroleerde explosie . De twee hoogste exemplaren van ruim 60 meter hoog maakten deel uit van de glasovens die in 1966 en 1971 werden opgericht. Samen met de derde schouw van ongeveer 40m, werden ze sierlijk ten val gebracht. “Dit doen we door ze de ‘dynamiteren’. Hiervoor gebruiken we 17 kilo springstof”, schetste Jef Van Loo die met zijn bedrijf de sloop coördineerde. “Op strategische plaatsen wordt het dynamiet in de schouwen aangebracht. Dat zorgt ervoor dat ze in de juiste richting in elkaar zakken.” Het gebeuren trok wel wat kijklustigen, maar een ruime perimeter werd bijna twee uur op voorhand afgesloten. De aanpalende Essers-site werd een tijdje ontruimd. Een loonwerker was al in de vroege ochtend aan de slag om het terrein te benevelen om een al te grote stofwolk te voorkomen.

Ontwikkeling

De explosie is misschien wel de oerknal voor een nieuwe Lommelse industriële ontwikkeling. Na het faillissement in 2017 van het glasbedrijf Ducatt werd in samenspraak met de stad Lommel en de verschillende omliggende bedrijven, gewerkt aan een nieuwe ontsluiting. “Onze opdracht is om het volledige terrein van 12 ha in de toekomst opnieuw te ontwikkelen. Hiervoor werd een masterplan opgemaakt. Gefaseerd willen we kleinere KMO-zones creëren, voor lokale bedrijvigheid”, verduidelijkte Koen Nulens van LRM. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) bracht in herinnering dat het ooit de plek was voor een industriële revolutie in Lommel. De huidige site was begin jaren 1960 slechts een deel van de grotere Philips-site en later van de EMGO-terreinen. Oorspronkelijk werd er gloeilampen gemaakt, en later onder Ducatt, werd dat glasproductie voor zonnepanelen. Het neerhalen van de reusachtige getuigen bezorgden sommigen aanwezigen tranen in de ogen. “Het is heel jammer dat ze nu voorgoed weg zijn”, vertelde Marina Vandyck. “Ze stonden symbool voor de gemeenschap Balendijk, ze zijn er samen mee opgetrokken. Rond die schoorstenen had je een hele ontwikkeling met groen, fietspaden en buurtpleintjes kunnen aanbrengen. Voor de woonwijk zou dat een meerwaarde betekenen.”

 (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer